[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
5.6k 差好多
係咪有tg group...死哂post咁

呢排煩緊下一枝買咩好...

montblanc 149/ GVFC classic / parker duofold
Same 煩緊買Montblanc 149 / Nakaya好
而149 EF/M好 自己寫開細字 但啲人話M nib先係真正嘅Montblanc nib
買f應該唔會死既
但兩頭唔到岸咁囉

我下一支想買一支ef寫中文字 m/b寫英文
ef好似gvfc classic好d 睇中蘇木個支 但台灣賣好貴 一支成15k twd 香港賣幾多? 順便問問價 我買m805 13k twd左右 算唔算貴?

m/b就一定montblanc 好似146好d..隻手冇咁大
m805差不多 聽日有機會去中環望下先
149上網睇過冇乜差評咁濟(除左個價) 好想試
有無巴打係淘寶買montblanc 個rate正到傻
個人感覺montblanc f/m nib 分別唔大
幾年前買149 90週年版m nib 同枝heritage 1912 f nib 粗幼分別不大
佢哋f 都係好smooth
Montblanc 貴得有道理玩過pelikan/其他日本牌子佢地f nib 係好刮紙
Btw 我枝149 換咗bb nib 寫出黎粗幼變化都幾大
同埋其實我覺得1912 書寫感覺正過149
佢比較flexible
Graf 好靚不過係用converter
佢哋每年出果隻特別材料限量版fountain pen 好靚不過我仲讀緊書買唔起
唔好意思 點錯左負評
我想問下m nib149會唔會好似pelikan個種咁大墨量
You mean ink capacity?
你可以睇下YouTube 有個叫sbrebrown 嘅channel 有介紹過149/m1000/m800 啲片會mention ink capacity
不過個人覺得capacity 大小都冇咩所謂細咪入多幾次
我表達唔好,我指佢出墨量會唔會好強。因為我支pelican m400 ef 入左Kobe ink 寫出黎都幾粗。
睇片149 m nib又好似條條片都唔同咁,驚太粗係9mm單行寫唔到中文
Montblanc 出墨量唔算特別大
不過佢地m nib 感覺唔係好適合寫中文 始終歐洲m nib 同日本m nib 比粗唔少
佢地Ef nib 應該好啲
其實落boutique 玩兩手咪最清楚
我都煩緊買m定f

M nib又順又滑 寫開英文真係爽 同埋簽名都型好多

F nib 都順同滑 但好似無咩特色?

不過比起我支m805 f nib, montblanc 的確唔水槍 又軟d

想訂小王子第一版支金屬146

折實11k到 淘寶8k
買montblanc 就唔好淘寶lah
唔去boutique 都去啲有信譽嘅筆鋪買
差一千幾百好過買到假貨
Btw 小王子我就唔識欣賞
不過好想買patron of art
同埋買入多枝金146/149 最classic 嘅款我反而冇
全藍夠young
Classic 會好有霸氣
Montblanc 都係遲下再諗
啱先入手Nakaya 要等佢2個月 好心急想快啲到手
boutique啲sample筆畀人屌到變晒牛肺
EF同M寫出嚟冇分別
咁誇張
有咁誇咩
終於到了
漢堡特別版
90週年bb nib 漢堡m nib
終於有Montblanc的m nib
有冇試寫圖
今晚入墨
入手幾錢
$86xx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞