[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
你想要金尖?
係呀
你睇依支賣緊幾錢係咪600幾
Platinum 3776 幾好寫 硬朗

Pilot 74 & capless(我買左capless EF 18k幾彈幾好寫 做緊日用 幾方便)

Sailor 四季織 顔值高又細支 女仔手細嘅話都幾好揸手

想復古啲又易袋就KAWECO AL Sports 不過鋼尖 要14k就應該要上網買 不過好似見到要800幾蚊

唔知幫唔幫到你 希望新年你買到支好筆
Gvfc 有無巴打有review
鋼筆同鉛芯筆都好正
個樣係正
但鉛芯筆個款式唔會好寫, 除非揸筆揸好高
個出芯方式直頭多鳩餘, 好難用一隻手出芯
好睇唔好用

鋼筆應該無咁大問題, 習慣到個重量同金屬筆握嘅話
lamy 2000 淘寶ef 800零 格仔可以 好順 但出水偏大 我都日用緊
btw想入capless
Capless 18k彈下彈下咁 幾過癮 不過中間個夾真係正確揸筆姿勢會好寫啲
鋼筆佢有classic同intuition
木鋼鍍鉑vs全木
型vs 手感溫潤
之前都睇過Platinum 嘅3776
教堂藍都幾好睇
會再考慮下 唔該哂
sailor極黑
白金超微粒子pigment ink
Noodler’s X-Feather
Waterman
Rohrer & Klingner
白金好易化
呢到有冇人係用Parker 51?
Heritage 個nib 正過其他montblanc nib 好多
不過而家1912 heritage 好似停產

雖然montblanc 整體都唔錯好smooth
不過149 nib 有啲太硬
玩149 就只係追特別款
已經後悔緊無買到1912 Heritage
之前試過個尖
覺得都可以算係現今MB最好寫嘅尖

雖然都係Heritage Collection
不過新蛇同蜘蛛都無1912咁好寫

比得上嘅或者係支新嘅書法尖149
不過嗰支又做唔到everyday writing
1912 先啱自己隻手
蛇嗰啲太幼
同埋1912 個mechanism 好特別piston filler 加retractable nib
新嗰啲真係比唔上
不過1912都係有啲重
Btw 1912 係令到我鐘意鋼筆嘅筆幾年前係scmp見到就愛上
有冇棕色/灰色墨水推薦
Montblanc 小王子隻狐狸毛色
想問下146 149寫感係咪差好遠
想入多支montblanc f nib
諗緊149定146特別版好
個隻好橙 不過新年應該小王子連墨一set買
買齊3代?
146藍色個支咋得個支覺得靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞