[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
capless有分鍍唔鍍銀架咩
我上官網睇見到有兩個版本,一個有鍍一個冇
係咪新舊版
新版有個decimo字係筆夾到
maybe,我見有一隻筆尖係銀色,另一隻係偏暗嘅灰黑色
即上網睇睇 FCT-15SR標準版 有鍍金同銀都係18k 長知識了
但我想問問點解 鍍金會係變左灰黑色
依個上網都見唔到有灰黑Nib 係武士黑配灰黑Nib?
有咩字帖推介
手中文字好小學雞
Kaweco kalligrafie系列如何
這本不錯 有四冊
用過一排,個人覺得還好
鍾意佢係短筆同埋一set過
Thx巴打
留係屋企練字
由褚遂良入門,然後到趙孟頫,再到王羲之。
呢個組合個人好推薦
買上面個隻pen pouch定樓下個隻pensamble 正

好似上拎出街好啲
兩隻都有 (btw 下唔係pensamble嚟)
上面嗰隻個間隔好短, 擺筆入去搖會聽到筆尾撞筆尾嘅聲, 要自己diy整長佢, 但幾好用, 因為易開易閂
cons: 擺短筆(M300)會好難拎
下面嗰隻人地話可以擺到本細細地嘅Rhodia, 我自己試落感覺麻麻, 會谷漲個case, 同埋我自己覺得拉鍊無咁方便
另外下面嗰隻都幾大隻下(相比起pensamble)

質感我覺得好過visconti
up 圖係咁失敗
我自己diy 方法:
拎張紙對摺,然後摺成下面咁嘅形狀,再痴眼鏡布上去,最後攝落最底
整完之後啲筆唔會撞到,放m800都無問題

講漏咗,拉鍊嗰款擺唔到Aurora Optima, 因為個環太肥
我想放m800/m1000/149咁放
唔知夠唔夠位呢

估唔到有巴打一之有齊
之前去ink house 有睇到隻Visconti dreamtouch 幾正
但個款有少少老
手上無乜大筆
拎咗支孔子筆嚟試 (筆蓋闊16mm, 筆杆直徑14.6mm, 長150mm左右)
加埋自製間隔都好易放得落
拎m800, 孔子筆同Olympio 三支一齊筆蓋入先都無問題, 我估應該都裝得落你嗰三支

拉鍊嗰款 中間嗰格細少少, 擺到m800 但孔子筆同Optima個蓋入唔到
左右兩格, 個蓋入到但幾緊下
都幾麻煩下要用筆去就個case
Thanks bro
呢個禮拜即時去小品落訂啡色先
想請問下我枝lamy插cartilage個位變成咁樣係咪代表成枝筆要壽終正寢啦
(so99y for成堆墨,啱啱拆開黎見到未洗就影相上黎問)

第一次見依個狀況 你玩開咩墨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞