[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
巴打入手幾錢?

應該會一野買齊兩支
我bontique 入手,其實好後悔。因為訂筆拖左我5個月(本來話5-6個禮拜就有),個服務體驗麻麻地。如果再揀都會去尖東買,慳3000幾
想買一支blue hour double broad 一支lpp f尖

巴打咩尖?

佢仲有支香檳金 雙色開8k 但膠桿差少少
平衡又好少少
買買買,金屬筆身好j好多
我m尖,但未開來用過
緊係金屬啦
啱啱先買左支長刀
再爬下文先知18年版停產
諗緊籍口去買小王子
今個月重有支馬沙同數碼暴龍3776到
一個月用咁多錢去買筆
一嘢買哂咁開心巴打有冇興趣namiki啲蒔繪
好貴,20號尖都3-4皮⋯
目標最後一支筆都係想佢啲萬幾蚊蒔繪
好彩免疫日筆同龍4810
鳥鵰都麻麻
算係執返條命
4810 真心正
天鵝堡果支好吸引
買完枝88g入坑之後,有好多筆想買
目前想買既有Sailor 21k, 長刀研, m800, Pilot 845
21k同長刀就冇乜猶豫
M800就同其他m系比較緊
而845因為勁多人話好好寫,所以想入
但個價仲貴過146,好似買146抵玩啲
如果用黎練字,純粹考慮寫感
大家有冇邊枝推介?
咁多支都有過。最鍾意21k EF
粗幼變化明顯,書寫流暢自然。
長刀係好後悔買左,寫出來似marker,
同埋書寫時要調整支筆既角度以做到粗幼,極唔合理。我用21k,靠提按已經輕鬆做到粗幼變化。

都係睇人哋啲練字片 覺得長刀幾好J 順便買嚟試 唔識用就收藏下算
都係睇你想要乜 寫開英文一定係pelikan
Pelikan 就一定m800
300太細 400/600太輕 但多白桿樣靚
800/1000就一支硬滑 一支軟滑 寫感各異 但唔會後悔

龍146比m800 就多少少鋒 都硬
3000蚊買支ef/f 或者比多少少買靚桿

日筆no comment 只有試寫過sailor 21/ kop
21k 1000鬆d cp一流 係支桿摸上手cheap d
長刀真係...見人見智
試寫過先買囉
m900係咪只係一支重左嘅m800?
寫感上無咩大分别?
請教邊度入手 21k ef尖
香港筆鋪21k最細得 f尖
試下小品入手 4650台免運
唔該巴打
但睇中左 realo或 imperial black
得f尖
唔該巴打,好勁啲粗幼控制
多謝巴打建議,
咁我一枝21k寫中文,一枝m800寫英文先
買住呢兩枝先
長刀、845、146呢啲唔諗住了
巴打21k其他尖都試過,反而係EF最好用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞