[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
最行Lamy safari 不過個人冇用過
個人覺得三文堂好好用 幾岩寫中文
safari反而係英文會好小小 寫落滑d
唔係話唔好既...不過個手感麻麻地,冇咩回饋感?

利申兩支都有 不過鍾意三文堂多D
同埋有冇巴打有黃文具店推薦 買到墨水同鋼筆?
奶共奶到咁
上面位巴打我收返推薦三文堂 依家比狗用
咁我都冇野推薦到了
哇屌佢咩真係唔知
個名寫TWSBI都奶共咁仆街
利申手頭上勁多支,呢兩日仲諗住買多兩支新
仲打算落手買
都係試試safari
台仔笑鳩佢係CNSBI
我好耐之前買左兩支eco
就係諗住買580al嗰陣見到
即刻滅火
safari就算寫中文都唔好買ef
太幼好刮紙
但係我都見有人話ef都太粗筆幅
我支EF已經粗過雀既F
冇墨嗰陣咪刮紙
我支minion唔知點解寫極都勁幼同刮
已經放棄左
我都放棄咁
啲墨喺咁出 寫正常size字痴埋一舊
仲有支waterman f頭出墨量又係好大 都放棄埋
入坑未深 都係鍾情日本筆
啱啱買左支capless m尖
但係日常應該好難成日用到 太粗
支Waterman 真係好好寫 但出墨量又太大
我其實都算係啱啱入坑 諗住用完墨水睇下有冇人推薦

依家支日常筆都夠用 寫悶咗先再諗日本筆
safari係粗過一般好多
EF同日本筆F差不多,尤其F已經有少少水槍架勢
不過好似歐洲筆都係粗啲
但粗用趕時間抄notes或者有啲漸變色嘅墨水想日常用嗰陣就好順滑好夾
但用過三支,三支用得耐個筆舌底同筆身中間個「喇」(唔識形容)都會滲墨滲得幾勁可能我揸筆揸得衰,每次用完都hi花曬手指
我諗住佢價格唔貴外型又靚又係硬淨不鏽鋼尖
日常粗用都唔肉赤
其他靚筆就留翻屋企沐浴焚香開壇作法之後先用
日日都帶住四五支三文堂係身
點知變咗日日都一身奶共筆
好彩巴打你講聲,本身諗住呢幾日小品落單買580紫色同翡翠綠同eco
依家買佢條命
我最貴都只係capless
日日拎返工都冇問題
巴打邊到有得試玩支野 禁制想試下做日常筆
依家個支扭 個蓋成日唔知放邊
係幾靚 不過依家都唔太敢去太遠既地方
可能要等過一排先再去試
收返三文堂推薦先
唔知係奶共
Capless EF細尖OP
想問下budget 600-800有冇咩推薦
依家睇緊有3776同埋四季織萬葉
想知大家有冇咩評價或者其他選擇
啱啱入咗好多支新墨需要大量新筆
3776 F尖日常用正 (細尖控夠硬滑
絲打買左咩墨近排都好想入啲啡墨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞