[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
會唔會拔太大力成舊爛左
色彩雫,每次都換唔同色
枝筆都用咗有四年...係我第一枝鋼筆
(同個時我係響groupon買,宜家諗返都唔知係咪正貨)
我諗緊係咪我洗個時太求其,次次都係成枝筆拆散用針筒沖水然後浸水浸過夜...
第二日會拎返出黎風乾(無曬太陽),乾咗先再入墨
係都唔出奇...因為每次換墨都又拔又塞已經咁做咗四年...
我洗筆都係用針筒灌水入去灌完搵張紙吸下睇下重有冇墨係入面 有就繼續灌
但係冇拆筆冇浸水浸過夜(驚筆尖同d膠耐左頂唔順
爛左有籍口試下其他筆
係咪就引證到浸水會浸爛舊膠...
咁我宜家係咪無得搞...唔計除非有日我飛咗去德國直情踩入lamy間store配返佢...
係既...之前有筆睇中...真係無救有可能買個枝...
用膠水/ab膠 補返再打磨再上返色 O唔OK
未做過呢啲手工野... 真係要落手真係只係試一試唔知有咩效果...

有紀念價值就試下動手整返~
筆握長期接觸墨水都無事
咁即係我太暴力...
呢到有無巴打有玩開百利金 大/小金雕
Montblanc 毒唔到我反而pelikan 得
想買下m700vsm900邊隻會好d?

手頭上都大筆 可能m700唔多岩
但大龍小雕 應該玩m700再換尖?

同埋新舊雕摸落係咪有差好多
有冇巴打玩開Auror 海洋系列 北海洋
Auror筆尖出水係咪真係好節制
打錯北冰洋
心郁既都只係第一代有狐狸個支
不過呢支可以取代返burgundy 146
最後我都係試寫感為先
無入到小王子高配入左pelikan m1000
都無悔 但沖動既一刻剎停左咁

諗緊一下支入146既入普通版3k定特別版5k/10k
Montblanc 坑真係好大
無咁上下財力都唔捨得

Pelikan Toledo m900 最高配9k已經搞掂

但老少少返工又唔敢咁挑逗拎小王子開會
Toledo 係好藝術品 但好似太老餅
依支pelikan幾錢
淘8k 行10k
小王子 香水賣緊7.5折

諗清楚係咪需要
我入坑半年買左3支筆 都覺得顛顛地
仲要買親都大筆
巴打幾耐到買一支

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞