LIHKG機械鍵盤集中討論區(21) 新手睇頭post - 頭post又更新左啦~

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
最貴唔係keycap,係artisan
artisan 真係好貴 一粒幾舊水 雖然又真係好靚

死啦而家好驚zF會食左我套keycap
理論上會見到
睇佢點設計
你睇volcano66,PC係見到幾條黑色膠條
好型阿巴打 見到都濕晒
求救
可以呀
我都係直接響US vendor買,寄去我個集運度
聽日搞US集運先
想入坑自組,好奇問下點揀PCB好?我見推薦嘅都係KBD,隻XD84又點睇?

BTW仲想改埋藍牙,有冇人玩過?
啱啱上網睇完先發覺原來JTK出嘅可樂keycap先係正版
我可能係盜版keycap嘅受害者
砌完60%有啲後悔冇砌75%
雖然啲function key都照打到
不過一個制出同埋兩個制出真係天淵之別
你可以跟返頭post個flow chart黎揀pcb

我個人比較鐘意kbd 個外殼,當然xd果隻都唔差

至於改藍牙,ymdk好耐之前出過一隻藍牙module可以夾xd嘅board黎用,而家唔知仲買唔買到。

又或者你去睇下其他support藍牙嘅board。留意個case同粒電嘅大細,有機會放唔落或者壓爆粒電。
Keycap果啲GB其實可以幫襯zf,特別係GMK QC做得好,通常都無咩問題

自組kit果啲貴嘢就盡量避免,我join果個gb已經delay咗四、五個月,最大問題係可以連搞手都搵佢地唔到
想問下如果打字多用咩keycap好好多profile唔知揀咩好
要自己試,同軸一樣
無話邊款係一定啱乜一定啱物
咁我應該去邊道試? 就咁望住個keyboard唔會知佢係咩廠喎
都係買
再唔係等鍵聚搵大佬嗰啲試
ikbc f108 紅軸
京東有平 仲要免運費
砌多個啦
我自己覺得cherry最好用
Btw 係咪有巴打要lube

之前買多咗一兩支3203/3204
有邊到有得睇?我淨係識淘寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞