LIHKG機械鍵盤集中討論區(21) 新手睇頭post - 頭post又更新左啦~

1001 回覆
11 Like 1 Dislike

佢整埋,咁算唔算亞加力膠層層疊??

利申:我未諗到用咩軸同搵到啱嘅keyset
咪就係果間之麻
軸真係玩緊試軸器
想重手少少
睇reddit講到好似會有好多問題咁
如果lube會lube邊個位?
我淘寶買應該假
如果要用裝係定位板嘅衛星軸 cherry原廠有冇出?
頂!唔記得左有6u spacebar可以左右對稱

暫時預字母一層,數字一層,pageup page down果d又一層咁囉
新手唔知有咩分別
咁我alt, ctrl, win各一就夠洗麻
between, T1 好唔好用
兩樣都有。但係plate mount原廠冇乜人會咁樣買。

正常自組都會買pcb mount stab, 正路差唔多一百蚊左右一套。

Plate mount stab 設計上虛位難處理, 所以唔順好易有怪聲。

Cherry 係原廠,所以形狀上攞位同倒模會準好多。
其實我仲諗緊點樣少d層數
function key有f2, f4, f7, f12 就夠我用
暫時放埋係number果層
唔好打開裡面個防水蓋
應該其他位就照lube
唔知你講緊有d咩問題
如果有多t1三十粒我會買自從買咗隻億光軸好似鍾意咗tactile
無回鄉證做實名認證 所以都係算數
hotswap同焊
差得遠唔遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞