LIHKG機械鍵盤集中討論區(21) 新手睇頭post - 頭post又更新左啦~

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
係外國所以要係佢個網問 冇得淘
而家多數都買tofu rgb 60% hot swap kit,係差要咩switches同埋keycaps
同埋諗緊好唔好買多個acrylic case 因為msg過kbdfans問話有underglow rgb 但係佢地出個款就唔岩用
係外國所以要係佢個網買*
我想問下你地lube tactile會lube邊個位?淨係slide?
用205 g0好d定105?
藝高人膽大就用205g0上tactile
詳情可以問返 求其是但啦 巴打
我自己就用tribosys 3204

我自己會上slider、housing、spring
呢款好鬼麻煩
你試下上keycap果時上好d睇下得唔得 有可能係上keycap上唔好

都係唔掂就要send返去整 或者睇下有無好心巴打幫你 你住邊區
新手都係用3204啦,205g0好易令到個Tactile bump 細咗
d軸磨擦果陣,d油或多或少都會帶到落去腳度
不過講到底都係考功夫
巴打做咩咁執著要整返佢
既然係新買,唔係拎去換個新既仲好咩
買3204要等好耐 唔想等呀
上次買205g0我等左成個月 人都癲
Chrito MCG 129係
205g0 / ghv4相對無咁勁
patience is virtue
amazon 我上次都中過伏
我買cm masterkeyprol rgb mx brown
佢D燈竟然有EM wave O既嗡嗡聲,
但係我買完放左一排先用, 過埋30 / 定半年 日return 期限
我email 去cs 話完全用燈用唔到, 因為太煩擾, 叫佢幫我send 番去us cm 個總部rma
但佢最後肯全數連運費 退畀我又冇叫我畀番隻keyboard 佢 (應該係因為太繁複 運費又甘, 佢又廢事再處理)

我諗太概係有D次貨係之前有人退過佢又賣出去畀第二個
而你同我一樣又咁唔好彩中招
如果係未過期限不如退貨好過, 最好問一問cs先,
btw 你係咪日森買, 平香港行貨幾多?

D人又話filco made in tw 品質監控又幾好
平衡桿成本係咪貴過衛星軸?
手感係咪好D?
各有千秋
睇個人感覺
成本差不多
不過衛星軸用gmk個款就貴d
落咗單話你知
filco個腳架防滑太勁
成日想推後d個鍵盤就整冧左個腳架
有咩計仔
我平時4隻腳防滑 下面搵D紙巾摺幾層墊住佢
你d白色膠軸仲係唔係到?似係你安裝方法問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞