LIHKG機械鍵盤集中討論區(21) 新手睇頭post - 頭post又更新左啦~

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
咁金屬殼真係正嘅
唔好玩啦
上次幫個巴打整返好塊board
焊完塊PCB夠膽死short short地
事後清左幾次塊PCB先無事
個殼質素都認真麻麻
不過一分錢一分貨,你俾得呢個價,都預左有咩料
又要好又要平
邊有咁好既事
如果想要好,疊埋心水儲多少少啦
平真係無選擇權

今日mail day其中4粒新成員
廠board我真係無乜認知
所以費事誤導你
但你講果個我有整過,所以可以俾下意見

但老實講,平係無咩選擇權
因為你犧牲左好多野去換呢個價返黎
軸係咪genuine cherry未可得知
衛星軸廢不在話下
PCB會閃退 / 易壞係常見
殼質素唔好
其實買得都係為手感,呢d微細唔好既位積少成多
最後就好影響體驗

不過若然你話你為既只係快感 / 拍拍聲
想要下d RGB玩下效果
志在試下先,遲下再算
呢個方向都係好既,只係我的話就會儲多少少
一步到位買個頂尖廠board
到時真係迷手感呢樣野
就可以真正入坑玩DIY

言歸正傳,如果你問呢個價位最好既係乜
我諗呢條問題都係交返俾其他大佬

應該都講緊2000起跳
各花入各眼
topre啲case、artisan同keyset都無咁多樣
所以真玩topre嘅其實唔止洗2000咁少
就拎hhkb嚟講,個殼都係...
大佬 你個canoe 係唔係深綠色?
墨水藍綠
呢隻色?
why not both
PCB+Case我諗都已經1000蚊以上
加埋軸同Keycap點都1500
其實我都唔肯定
我都有睇過呢張相,我覺得係
好靚喎
自己砌最平可以六百幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞