LIHKG機械鍵盤集中討論區(21) 新手睇頭post - 頭post又更新左啦~

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
而家我拎左隻filco青返公司用, 屋企就用realforce, 但我都向度諗緊係唔係應該對調一下, 因為公司打字多過屋企打字, 打慣左realforce真係返唔到轉頭, 用返filco青打字打到手腕痛
你打多陣就可能覺得topre太淋 又轉返青
真係唔知, 人總是犯賤的
我次次換keyboard都好似你咁諗 但用多陣又去左試新野了
順便問下,我副柒corsair好好彩用咗三年都未收皮 想換過排新key cap 打機用 有邊幾隻抵買
要好少就夠,我上一個104連stab大約用左一個膠樽樽蓋底嘅份量

第一次慢慢溝,落少少105已經可以開到好稀,我自己會溝到大力搞勻只feel到少少阻力咁杰,果度就大約係grade 0

上stab可以杰少少,新手lube軸可以稀少少易控制d

希望我無1999
等我搵返 大佬個淘X先
搵唔返大佬個時 Share 淘寶買油 Link定店名
就係睇緊透光cap,磨砂都得
試完軸 clicky最鐘隻kailh隻中國黃
tactile 有冇邊隻係輕過box royal少少
有冇d觸發仲容易過red既linear
https://kbdfans.cn/collections/fully-assembled-keyboard/products/fully-assembled-tofu-60-keyboard?variant=28985655066672

新手想問下入門係咪喺kbdfans度買個fully assembled TOFU 再自己買鍵帽就基本完成
驚唔識買錯 求巴打指教
上淘寶買
最好買tofu/tofu 65熱拔插 之後買軸同鍵帽啪上去就用得

好想快d 收到d switches 試layout呀
你要觸發快定輕 兩樣野黎
快就cherry silver
輕就草泥馬講果個gateron clear
觸發快仲有kailh pro 系列

幾經辛苦終於完成左隻kbd75

好多謝有巴打平讓左3204比我 終於感覺到原來上左油係差咁遠

等埋套gmk mizu黎就perfect喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞