LIHKG機械鍵盤集中討論區(21) 新手睇頭post - 頭post又更新左啦~

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
點解?
因為cherry lowprofile 唔係真係好low
同埋travel distance 咁短, 你feel 唔到好多野
基本上lowpro red mx = regular silver mx
應該淨係得一種先會特別中意low pro就係用開notebook O既人
係d特別野黎?
哩度lowprofile係指d key?
係咪有時係指個keyboard case?
新手學野
成本高
實用性低
之前大陸有整過
好撚柒
美其名咪「限量」

Abs pbt
其實我覺得canoe用料一般
純粹有個設計
大陸最中意玩 限量色/特別版
我覺得還可以?
其實應該點睇佢造工、用料好壞
可能你呢隻無問題
我拎上手個2隻
瑕疵都幾多下
陽極唔夠細膩
SKOG 都係差不多情況
配重慘不忍睹
想請教下陽極、配重點樣睇好定壞
等我以後都可以有個methodology去判斷

我自己睇陽極就睇
- 有無偏色
- 有無壞spot
- 手感順唔順滑

但唔知仲有無咩細項可以留意下
配重就真係唔識睇
淨係feel下個重量?
每一個部份都可以貴
好多配件貴都唔係因為佢有名,而係質素
有質素就自然有更好體驗

例如最直接,個核心 - 軸
平,你可以兩、三舊就買到成set俾個build
貴,淨係買軸都可以要你四千幾

你可能覺得譁然,點解軸都要咁貴
有d人追既唔單單再係手感,而係果份情義結
或者係追求果份虛榮感
道理等同點解我買廠車,我仲要特登去改裝一樣
廠車都已經運作到啦,但總有人會希望佢更切合到自己口味一樣
你覺得切合自己既需要大過一切既時候,自然就會願意俾更多錢去customize

實用呢個詞其實好怪,鍵盤有得唔實用咩?
我估你想講既應該係CP值高?
但CP值高唔高,其實都係睇你個人
因為正如岩岩所講,去到customize配件既地步
好多時候都已經係根據自己口味去改裝
有d配件特別貴,但得佢先帶到呢個效果俾你
對你黎講佢個CP值咪高;但對其他人而言,咪無咁高
我有個fd想自砌keyboard
是咪搵秋月巴打?
我個fd咩都唔識

thx巴打
都thx巴打
頂原來我打好左無發出到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞