關於達哥事件:如果有隻game/有套戲,得殘體中文同英文字幕,你會點揀?

436 回覆
784 Like 179 Dislike
你睇下chatroom咪見到有7,8成都唔想睇殘體字囉
而家唔係世界大戰嗰種5050,係大部份人都唔想見到呢隻game
咁既然得殘體字,英文佢又譯唔切,咁轉game咪解決晒囉
你又知佢真係好鐘意隻game? 你同佢一齊住?
呢個真
平時普教中啲政治野唔撚理
依家懶係關心咁
奶共達收皮啦
艾爾巴
公眾人物講支那話唔駛還?
你做大陸西唔代表其他人有
我本身就理解唔到考試寫簡體
當年會考都未有呢d on9 風氣
你真係好低質 先唔講果7 8數據邊度黎 目測呀撚樣? 我果陣都在家 最多咪55波 只不過係支持達哥既默默咁睇 你班撚樣係到興風作浪嘈嘈嘈 以為自己好撚勁 ? 就算有 7 8成人又點? 你當你係佢米飯班主 唔聽你支笛就收皮?

你有冇支持過佢呀 有冇課金比佢呀 無就收檔啦戇鳩
7,8成都唔夠?咁唔怪得之張曉明話就算有十萬人遊行反送中都冇用

冇課金又點人氣冇為佢帶來收益?
最後再問多次,你點知佢好鐘意隻game? 你係達哥?你同佢一齊住?如果真係唔係特別鐘意隻game, 咁為左令chatroom停止爭吵,係咪轉game最有效率?係咪要每晚咁樣嘈?
呢到想 Off Topic 講一講
純粹係講同聽既話 你的確會岩 因為廣東話同普通話的確係兩種完全唔同既野 而香港英文既優先度係高過普通話 係香港講同聽黎講中文定義一定係廣東話
但讀同寫就唔同 繁同簡理論上黎講兩個都係一樣既中文字
只有字形上有分別 無論字既解釋 用法 句形 既全部一樣冇任何分別
就算係香港你一樣可以用中文去定義簡體字
簡單例子黎講 英文你要搵個老師時要用上幾年時間先可以學到得用得著
但簡體中文唔會 你有繁體中文底 有心去學簡體係一件易到爆既事
甚至連唔特登學 睇睇下就會慣 慣就可以用 半年都唔洗就學到大部分簡體字
係呢個基底上 簡體中文優先過英文我覺得係合理 姑物論你鍾唔鍾意意、靚唔靚都好
唔好以為自己好大能力呀柒頭 你咪又收埋係連登屌 反埋d on9野就叻 立會逃犯就唔撚理

同埋就算你呢班屌7佢既人走哂 達哥最多咪少左班on9 fans 會即刻收皮? 再講你以為佢係笑波子大j呢d完全靠直播收入? 不嬲佢都唔係好睇觀眾意見 唔鐘意可以躝

我見你問咁多次 答下你 仲等你以為自己問左個好出色既問題無人答到你

我係達fans 達哥想玩咩就玩咩 我唔會阻止 唔鐘意可以唔睇 呢個先係真兄弟態度ok?
係喇知喇達哥,唔洗特登開個分身嚟屌人嘅
如果我係達哥 上面條撚樣我仲窒撚爆佢? 因為我係達哥呀 我好鐘意呢隻game呀 吹呀? 唔撚好睇呀柒頭

想睇下下次達哥開台玩普通話配音game班fans又會有咩解釋
真係有我同你一齊屌埋一份 咁宜家無 咪屌撚柒你先 傻系
期待你下次開台玩普通話配音game啲fans點幫你解釋
温水煮蛙囉
你咁有先見之明 唔出去反中? 你咁驚溫水煮蛙比你反到達哥收皮又會點
你又知我冇反中冇去遊行?你自己冇唔好代入其他人
睇你個底淨係識j cosplay留意埋d動物台 係呀係呀 你d毒撚會去呀 我實信架
唔識咪學囉 咁同大陸人黎香港話唔識廣東話有咩分別? 佢又話自己HKU 又話成日去美國 歐洲公幹 ,幾隻英文生字都搞唔掂?
咩都溫水煮蛙
你係街市咩都唔好買
雞牛豬全部內地進口
水都係東江水
唔好飲
印象中佢玩SLEEPING DOGS果陣都係玩英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞