關於達哥事件:如果有隻game/有套戲,得殘體中文同英文字幕,你會點揀?

436 回覆
784 Like 179 Dislike
都話左係無左以前既堅持.......
正解 達哥中文英文都好 但佢知道自己客源係班識睇簡繁體但唔識英文既中國人 冇繁體咪唯有焗用簡體
係架 人既價值觀好難自己變 從來都只係被改變 但我一直都只係反駁你 我其實無考慮改變你諗法
咁大個人價值觀唔係三言兩語改變到 但你唔係強逼緊達哥? 為左你自身想法轉英文?

同埋你唔好睇少言論既力量 你一個講可能無乜用 但果陣chat room係一堆人又屌又罵唔準用簡體 你問心 呢個唔係強逼?

佢聽日棄唔棄我唔知 但一定仲有一堆傻仔沖出黎屌達哥
講真個句

達哥已經表過唔少次態話唔介意中國近代文化
包括簡化中文

佢唔鍾意嘅只係共產黨

呢樣真係此地無銀

講到最尾要睇咪睇 唔睇咪咪睇
下,你啲成果顯着喺邊度來
中共,親中媒體自己啲飛機文?
殘體根本無助解決文盲
或者講話係收效甚微
如果你話中國現況係證據都唔客觀
因為冇一個可以對比嘅環境
姐係一個十分近似中國大環境又用正體去教育人民嘅地方,台灣同香港都冇得類比

啫話你證明唔到用正體一定差過殘體
等同粵教中唔差得過普教中已經唔可以話普教中有效

另外文化語言無分高低
雖然正體字都係簡化字
但唔會有人屌,何解?
因為簡化得好,保留咗傳統同文化
當然可能我哋價值唔同
你本身都係唔將文化價值放喺重要位置
如果香港而家冇受到確實嘅文化清洗
我其實唔反對逼切嘅時候用
至於呢隻game係咪逼切上面已經討論咗,在此不重複
無錯 我同你立場唔同都無問題 每個人諗野都唔同

你唔鐘意 咪唔好睇 relax 只係娛樂 其他人識得咁諗 會少好多無謂爭執
基本上佢轉game
轉英文
或者keep住用簡化字

都會畀人𨳒到飛天
人地講緊 你地眼中既簡化字係比文盲用 呢件事已經不合時宜大陸都有博士有專家

同埋都話 語言只係工具 咁又點會影響學習?既然無高低之分 咁重點就係教育局想扼殺繁體文化 呢件事又太離題 同達仔被逼用簡中字幕無直接關係 唔好離題好冇
中文系=翻譯系?
所以你真係覺得教育係錯誤?個社會應該取消所有牽涉價值嘅教育?

如果你反駁唔係為咗改變人哋,咁你其實而家可以收皮,因為你都唔係想我改變我嘅行為,你更加唔想將你嘅價值「強加」喺我身上,啫係你希望我停止叫達哥棄用殘體。根據你理論,你唔想我停止,但又批評我行為。

其實達哥咁大個人佢自己識得選擇用咩,我哋只會係一種意見嘅存在。你只係對某部分人反感,冇必要否定其他人提出棄用殘體嘅要求,咁你都已經可以唔使講嘢,因為我冇用你討厭嘅態度去責罵達哥。
fine 你話無咪得 我從來對事唔對人

同埋我幾時話教育係錯 就係要有教育 先令某d生番學下文化強加價值觀從來都好難講對錯 我覺得你咁強加落達仔度唔岩 你又覺得我係強行改變你想法係錯

既然矛盾就算9數啦 早d訓好過
英文for sure
順便學埋英文
唔好將你能力代替人地
唔知幾時開始將
「殘體易讀啲」喱樣嘢 講到理所當然咁
而家啲人係咪個個都一定識殘體?
你唔畀有人唔識殘體嘅咩?

以前讀書隔離位同學寫殘體字當錯字罰㗎
以前學校唔會教 殘體睇唔明
咪又係 靠睇漢化動畫劇集 慢慢學返嚟

咁同樣地 你哋話 英文難明
咁都可以靠 睇英文字幕 慢慢學返嚟㗎啫
自己打機 嘅咪當學生字囉
直播嘅 都可以同觀眾做互動翻譯㗎啫
咁英文又有咩問先?

以前有句說話「打機學英文/日文」
而家係咪冇咗?
一隻無繁體字既遊戲真係值得直播玩?
明知會俾人屌,明知自己無料扮4條
你話中國現況係證據都唔客觀
因為冇一個可以對比嘅環境
姐係一個十分近似中國大環境又用正體去教育人民嘅地方,台灣同香港都冇得類比

啫話你證明唔到用正體一定差過殘體
等同粵教中唔差得過普教中已經唔可以話普教中有效

你睇咗未?

你到底係用咩去證明中國發展同殘體有直接關係?你句野同我話因為地球開始暖化所以中國發展越來越成功冇分別。

台灣同香港都係用正體,識字率由中國立國以來一直都係低過tw,常用字就得嗰千幾字,三地就真係有得對比相約啦。你覺得係常用字入面三地會因為正殘而導致hk tw識得少啲?大家應用上要識嘅字一樣,根本發展就冇關殘體所謂掃盲事。

同埋重點要再提,你證明唔到用正體就會差得過殘體,反而hk tw一路係正體教學,識字率冇跌過。tw而家98.7,支那就得96.4,仲要肯定吹大咗。仲有大部分你口中嘅支那精英去外國係靠英文,你知唔知支那國內幾重視英文?支那文嘅論文多數鳩寫,瘋狂抄襲,我自己做essay睇支那論文已經睇到笑,根本唔係靠殘體去進步,你識幾多支那同學?佢地全部首要精通嘅係英文。所謂你啲乜有精英全靠殘體提高識字率絕對唔係原因。

再者文化價值呢啲係無價寶,呢個都係駁唔到。

你用成就論就更on9,成就咁撚多因素影響,最主要係政策,你就一個識字率講天下,我真係冇見過人咁夾硬來。
公子而家啲直播成日嘢都唔講多句喎
以前公子玩就話做曬功課翻譯啫
唔理政治就咁實用角度
香港人英文第二語言,簡體中文/普通話(如果有學嘅話)第三語言,點解唔係英文?
你到底有冇睇前一個留言?
新來港掛,正常學校唔掂自己都會進修英文,除非唔知英文幾咁重要,咁真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞