關於達哥事件:如果有隻game/有套戲,得殘體中文同英文字幕,你會點揀?

436 回覆
784 Like 179 Dislike
玩英文有咩問題
隔離台都係玩英文字幕
其實成隻game啲英文唔難,係得啲法文字唔識
呢兩個選擇,都係英文

其實 D醫學名詞 真係會介意 譯得衰咩?
隻GAME 應該係得呢D 學名 嘢會出事,其他位應該以香港人嘅英文能力會應付到。
同埋係咪得 語音有翻譯? 好似見到物品描述係冇?

最後,我真係介意殘體,我對呢個選擇係失望嘅,我選擇唔睇。
backup佬,你食屎啦
好同意你嘅講法

學語文從來都係要融入生活

讀歌 睇片 上網 同人傾偈 用得多英文先會有進步

一句打機姐 好難呀睇唔明 就唔去接觸 咁咪繼續唔明囉

我都一定係揀英文 睇唔明哂唔緊要 估下查下

依家科技發達2 秒都 google 到啦

你錯幾次就會學識

點解英文好似變成唔係香港嘅通用語言咁

點解咁多人話難唔識

明明學校有教 生活上又大把機會接觸
夠料咪玩英文
唔夠料咪唔撚玩
有啲嘢真係唔洗話要不自量力,隻Game你唔玩又唔會死嘅
而且唔揀只有殘體同英文嘅 game 玩都係一種姿勢

佢作為一個出名嘅 youtuber 佢嘅選擇係有影響力喺度

好多時候你嘅選擇已經幫你發咗聲
兒登仔係咪反共反上腦人地字幕係簡體姐就咁多野講 唔鐘意唔好睇冇人渣住枝槍迫你地睇
英文

殘體真係一陣柒味

利申:居美10年
私底下殘體係無可口非
但開直播,公眾人物,賺錢,教壞細路
就抵屌啦
咁都唔識分
直播查字典學英文
巴打好有諗頭
岩 最好機都唔好打
細路應該好好讀書
又一件白痴仔. topic 講乜呀?
問"如果有隻game/ 有套戲呀
即係可以理解為自己做時會點啦? 你睇戲會好似打機咁直播法?
播戲都唔係打機咁播啦
英文

其實殘體已經唔係單純d字肉酸問題
佢地用既語法用字同我地有d唔同 有時仲可能夾雜左d slang 呢一點係動畫漫畫好常見
好容易潛移默化
"關於達哥事件"
琴日又誇大件事
又話咩80%反對
琴日睇直播人數又差晤多
又無曬個80%
你話你係咪搞事
你喜啦
又講晦氣說話
廢到呢
香港人
係呀
你鐘意啦
由一件事件所引申出嚟嘅問題唔得?
如果唔係, 點解會"有套戲"? 達哥播戲?
達哥事件係d人屌達哥直播出殘體
點引申到自己睇戲
你係咪唔識睇個topic寫乜?
算啦
條友都白痴

個topic明明係:
如果有隻game/有套戲,得殘體同英文字幕,你會點?
達哥揀簡體都係就班觀眾姐
佢自己都話,以佢能力明到九成
用簡體都係方便大家追劇情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞