關於達哥事件:如果有隻game/有套戲,得殘體中文同英文字幕,你會點揀?

436 回覆
784 Like 179 Dislike
我都係第一時間諗起佢
仲要一個會考一個大學畢業
個問題focus唔應該再留喺殘定英
而係達哥個說法係模糊 一錘定生死咁 冇其他餘地 亦唔去解釋自己難處 需求 一味話冇問題冇問題唔明嘈啲乜 冇諗過折中或解決民意 同共產黨咁
送中又唔講 一直以黎都避輕就重
都算 但到今日呢個地步 傳達錯誤觀念亦唔諗住返回中立 先引起咁多人屌佢
每個人睇法唔同啦只可以講 所以堅持自己既睇法同主見係最重要既 唔好人云亦云 因為每個人價值觀唔同 你同大眾意見唔同 都唔洗隨波逐流 因為根本無邊個啱 每樣野都有兩面睇 睇你著重咩野
每個人睇法唔同啦只可以講 所以堅持自己既睇法同主見係最重要既 唔好人云亦云 因為每個人價值觀唔同 你同大眾意見唔同 都唔洗隨波逐流 因為根本無邊個一定係啱
唔玩
死撐達哥英文咁好都要揀殘體
張祝珊都唔識英文?
廢唔廢 d 呀
我會揀英文,好似隻mordhau咁,殘體譯到好似google translate咁
唔睇英文根本唔明佢講乜鳩
達哥解決方法如下:

字幕範圍打格仔 or
直接將字幕範圍 cut 走

達哥係用電腦做直播,
以上兩點應該難度唔大。

咁就做到得達哥自己 PS4 睇到字幕,
自己可以即時轉達返遊戲內容出嚟俾觀眾,
觀眾又唔洗傷眼睇殘體字。
得鳩閒理你地咩 佢都話唔知嘈乜
跟住就會話hku都點會唔識 又拉市
伍公子係做哂功課錄片...
仲要一個有正職一個冇大把時間 (唔知而家有冇)
都係個句啦 真正需要討論既post 100個reply都無
同我係到借反共入達哥
睇戲會揀殘體
打機就揀英文
ON9啦
係香港讀書香港大

唔識英文係要死嫁
伍公子都無人睇 唔洗翻譯得好仔細
好多神級logic
讀band1中學/hku=即時傳譯高手
睇殘體仲辛苦過睇英文
晒氣啦係連登講呢啲
淨係講上網睇戲
呢到有一半以上嘅人都肯撚定睇過殘體字幕
依家大部分翻譯都係殘體
隔住個mon講到自己幾清高都得
有屎個陣咪又係爭住食
肯定係英文
你睇漏咗樣嘢
如果個個好似你同我咁本身好反中
都還可以,雖然我就寧願唔睇

但你到底知唔知下一代係咩情況
佢地而家喺龐大嘅親中教育之下
萌生咗好牢固嘅中國情結
甚至覺得繁體唔係正體
用簡體(殘體)冇所謂
啱啱先有人開post話咩
殘體唔代表文化入侵應該包容
係好真誠咁講
你係睇開達哥應該有睇頭先留言
你真係睇唔到有好多人真心覺得殘體係可以接受認可嘅日常用字咩??
文化之爭好多時候靠好感架咋其實
你有冇見過一個細路面紅耳赤咁同你講係比卡丘,唔畀你講比卡超?
我今日先經歷完
對於一個全面成長喺親中教育底下嘅細路,佢咪會覺得:我接觸嘅樣樣嘢都有簡體,憑咩侮辱我簡體?
然後就會覺得守護正體多餘甚至討厭。

其實佢有好多game可以揀
唔一定要揀一隻得殘體嘅遊戲講真
但上次睇伍公子玩逆轉裁判 全英文 有三成都唔識啵 佢都係亂咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞