關於達哥事件:如果有隻game/有套戲,得殘體中文同英文字幕,你會點揀?

436 回覆
784 Like 179 Dislike
真心一問
假設隻game同套戲仲要有好多深字
如果有得揀繁體同殘體,梗係正體啦
但如果揀英文會睇唔明,我估好多人都會焗揀殘體喎
咁唔代表認為殘體好過正體,亦唔代表支持共產黨
只係代表英文唔夠中文好姐
隻game又唔係達哥整既,要屌係咪應該屌間遊戲公司呢
何況佢係廣東話旁述,又唔係講普通話
我唔明點解可以講到係染紅
道理上達哥無錯
但係情理上佢作為代表香港嘅steamer / 文化人
俾人抽秤呢點係無可避免
我凳佢覺得有d唔抵姐
我諗好多人都試過啦,假設有套劇得殘體字幕/英文字幕,你會點揀?
當係game of thrones先算,有d 英文terms點睇得明呀大佬
咁就染紅?
英文 殘體字體太樣衰 無眼睇
英文
英文
講真 如果隻game係得繁體同殘體揀
達哥都揀殘體既話 我覺得屌佢真係冇問題
但如果隻game得英文同殘體揀 而隻game d字又難到仆街 咁我覺得揀殘體都係逼於無奈
英文

唔會因為難而揀殘體
最多停咗隻game查字典,唔係用咁嘅態度,英文一世無進步
求撚其啦屌
如果有得揀繁體同殘體,梗係正體啦
但如果得殘體同英文,而揀英文會睇唔明,我估好多人都會焗揀殘體喎

打漏左句,唔夠清楚
你預設呢d無意思
其實都大把人唔識睇哂殘體
繁體+英文都係揀英文
如果得英文,而我睇唔明,我會唔睇
大佬而家得一隻game咩大佬,大把人想睇佢玩rdr2,同frd玩dying light, 一定要玩新game?
個情況其實就係頭先達哥隻game姐
一出標題個英文,已經大把人睇唔明啦
英文同簡體*
香港人去整繁體漢化啦 電影 音樂 漫畫 遊戲 小說 靠你地啦
話佢染紅又真係太誇張
咁個post問你會點,咁普通人平時唔直播㗎嘛
啱呀
有支那人嘅撚含同冇撚含
緊係揀含支那撚
達哥冇做錯到!
啱呀
大把人想睇rdr2
睇佢同frd玩dying light
一定要玩新game咩得殘體咪唔撚好玩,人地唔重視繁體市場仲玩乜鳩
睇字幕=含撚?
睇英文字幕=食洋腸?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞