關於達哥事件:如果有隻game/有套戲,得殘體中文同英文字幕,你會點揀?

436 回覆
784 Like 179 Dislike
咁你真正要做既係政府內部入手改革先係wo..
定係達哥已經大影響力過普教中小學
達哥又要顧劇情又要畀反應
揀簡體字係令自己容易明白同埋畀啲可能英文差嘅觀眾易明啲劇情
我諗十個streamer九個都會揀簡體
班人咁鍾意盲反咪唔好睇達哥
其實好多網嘅外掛字幕都係兼附正殘
我唔知點解你會講到戲嘅字幕咁難搵
就算佢身有屎來屌你
都唔代表佢話得唔啱
只係佢同樣屌埋自己
但無礙個行為本身對錯與否
即時翻譯有難度
聽到達哥話英文睇得明九成
但係第一句已經睇唔明
有時啲專有名詞或者地方名唔係話即刻明嫁
咁你睇殘體有幾多成係識?
當然佢未必一定翻譯得啱晒
但係一個係連翻譯都唔撚屌你
香港學校有教殘體
你邊樹鄉下?
今日打乜新game?得殘體?
我自己就覺得當然睇中文會方便啲啦
冇問題
但最好笑係連登仔雙重標準姐
學佢哋咁講玩遊戲唔係必需品
同埋又可以用英文 其實可以避

無上神枱嗰啲youtuber就慘啦
解釋8蚊又話人串
網上眾籌又畀人話乞衣
咁一定係教育影響大
但你真係有所謂
喺日常生活一定會盡力避免
係會好自然唔想自己做呢啲嘢
直頭唔係一件要努力先做到嘅事
啫話一係揀第二隻game囉
講到底根本就係本身都唔覺得太反感
咁倒不如直接認自己接受中國
對被清洗感覺唔深
你唔係連登仔?
隻game又有咁多專業名詞 達哥個腦又冇連登仔load得咁快
班人淨係見到簡體字就反
On9無知一問
有年新年達哥放自己大假個陣
YouTube 有個直播係播達哥之前玩過既game
好似有hitman, Dead Rising, outlast,gtaV
個年既新年期間日日都有直播
個個Channel 係咪達哥本人批准?
UndergroundDV無link
連登:英文
現實:殘體
岩岩睇直播 佢一段字幕得兩三個字係殘體 其他都係繁體 或者你first language 係英文所以睇唔明中文
不過你最後一句點解?唔係好明
我簡單講我睇法
我聽完佢解釋 方便大家理解劇情 我係接受到呢個原因
如果你覺得可以避免唔接觸咁我建議你唔好睇 好簡單 而唔係要求人地改變
因麻太多人掛羊頭賣狗肉 借反共去反達 咁樣根本係對達哥人格謀殺 最可悲係連登有批判思考既有幾多?
睇唔睇達哥 可以揀
普教 無得揀
或者可以將呢份反達既心放係其他抗爭上面會更好
咁佢不如揀過第二隻game啦
講真對於真心愛護香港嘅人來講
殘體真係好討厭,真係會勾起晒成個中國對文化清洗嘅回憶
大家如果都係香港人抗拒中國嘅
何不為自己人揀隻有正體嘅game呢?
呢隻game對佢對觀眾都唔係必玩
同埋當你覺得簡體唔算殘體嘅時候
咁都某程度代表咗
你認為殘體冇文化價值內涵嘅缺失
所以可以接受,用晒殘體你都唔會心痛
又係呢啲戇鳩回覆 唉
部分連登仔 明未?
收咗錢
真心真係時代變,以前邊有人assume你識殘體

話説殘體教都無教,英文就起碼學咗十鳩幾年
英文/正體/唔玩 好難揀咩
係隔離po過黎 對於隔離po個華倫西亞d留言真係駁都唔想駁 低質

你講野就理性有 point 好多

我都想講下我意見

的確 Chatroom我都有眼見 差唔多有一半人同意達哥用簡中算 但呢個徵象就一定係直認自己接受中國洗禮? 老實講我自己當下會想簡中算

一隻game好冇玩 真係 好講個人體驗 達仔英文幾好大家知 你都唔想佢英文唔識 又亂譯 搞到劇情講到1999架?

二黎 我接受簡中字幕 只係我覺得咁樣方便 接受一個文字 同接受一個國家既文化政黨係差好遠 我希望你唔好一概以論

再者達仔又無揀普通發音 又無講普通話 其實真係咁嚴重到 要受人指罵?
連登掘起
全登一齊學英文
達哥想玩迷玩囉
係全登一齊反共聽日就去佔領立法會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞