關於達哥事件:如果有隻game/有套戲,得殘體中文同英文字幕,你會點揀?

436 回覆
784 Like 179 Dislike
如果全個CHATROOM係100%都鬧無人支持 宜家就唔會有人反駁你啦 你又黎 戇鳩好陣好冇 我唔係觀眾?
咁人地chatroom大戰關你咩事?
又話咩溫水煮蛙?
根本就誇大左成件事
解釋下啦
人地鍾意用咩字幕關你撚事咩
又話咩溫水煮蛙危害下一代
你自己又係用緊內地思想方式
宜家D人 有問題就推比人解決自己唔撚鐘意咪唔好睇 係要逼人地就自己 就無諗過問題同解決辨法係自己度

你知唔知咁似乜? 雷奥·阿帕基似大陸人呀 野蠻又霸道 一個唔鍾意就要叫罵要人遷就自己
所以只要有部份人撐送中都要過係咪?
咁咪繼續世界大戰囉
乜唔係由達哥決定?我地係觀眾 唔係佢老闆你唔岩睇可以走 就好似你無理由因為tvb播緊果套戲你唔岩睇而走去屌佢要佢轉第套架嘛
你有冇見過佢轉game拎2,3隻game出嚟問玩邊隻?
問下你意見就以為有份決定
咁每年政府嘅施政報告我都有份決定
咁唔怪得之太陽照常升起啦7,8成人話唔好用殘體都唔理

都話唔好用人數去判斷個件事有無問題
講左幾多次
人數冇問題呀,不過呢個人數引致chatroom鬧交
咁你想唔想繼續嘈,想咪用殘體,唔想咪諗其他辦法
真係咁想開台玩你可以用pc. 我相信steam一定有繁體patch
咁人地chatroom大戰關你咩事?
又話咩溫水煮蛙?
根本就誇大左成件事
咁咪繼續世界大戰囉

咁世界大戰咪世界大戰囉
又誇到咩影響下一代
內地文化浸入香港
我屌
所以要8成人遷就你兩成人,唔遷就就話人大陸人,真係好温和喎
又講數量 其實香港已經咁多大陸血統混左入黎 唔係十年前啦 撐送中先係大部份 只不過呢件事係唔岩 同係破壞香港核心價值所以先要反

咁請問 達哥玩一隻外國GAME 用簡中文字 點破壞香港文化
你知唔知有幾多小學生睇佢?
岩呀 中國14億人 要就果700幾萬人數仔搞民主 可唔可笑?
普通玩家就話之你
佢唔係
以前都係英文再加達哥鳩up翻譯啦
咁你點知 有幾多人 我靜係知小學雞日日睇人打minicraft 睇笑波子大J 你要攻擊既對象唔係達哥

算啦你鐘意啦,講到攰
你鐘意啦
點解要為玩隻game 而向中國低頭 用簡體字打機

咩叫逼於無奈 唔打咪得 唔通打機重要過抗文化入侵?

唔好話英文 如果得日文(我完全唔識) 同簡體選擇.. 我寧願玩日文 一係唔玩
好地地講緊人格 品德問題 同我拉埋人數比 講唔掂又話我鍾意啦~ 有病所以真係唔鐘意同D低質既人討論
有幾多?
無實際statc就唔好就講好多
宜家D人 有問題就推比人解決自己唔撚鐘意咪唔好睇 係要逼人地就自己 就無諗過問題同解決辨法係自己度

你知唔知咁似乜? 雷奥·阿帕基似大陸人呀 野蠻又霸道 一個唔鍾意就要叫罵要人遷就自己
所以要8成人遷就你兩成人,唔遷就就話人大陸人,真係好温和喎
岩呀 中國14億人 要就果700幾萬人數仔搞民主 可唔可笑?

算啦你鐘意啦,講到攰

又講晦氣說話
我比你講又唔講
香港靠呢啲人真係死得
我冇同你講人格品德問題,我係同你講有好多人反對
另一方面佢都算公眾人物,要考慮下啲唔識思考咁深嘅低年齡層會有咩影響
係你地一時偷換概念一時又人身攻擊一時又講粗口不如諗下邊個先係真低質
幾千人睇你查字典有幾on9先講得出
搞清潔 用簡中 唔等於向中國低頭 你要講 係向隻GAME低頭 因為GAME唔出繁中 就算要鬧 錯不在達哥

再講 我想問下你點推論出 打機唔想用英文所以用簡中 從而導致文化入侵?
扮咩撚清高呀班人 有位入到想食花生姐
睇動畫 美劇/其他西片多數都係得大陸人做字幕
佢地冇睇過我真係唔信
係呀你繼續偷換概念啦,相信呢個post總會有啲人畀你說到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞