關於達哥事件:如果有隻game/有套戲,得殘體中文同英文字幕,你會點揀?

436 回覆
784 Like 179 Dislike
唔鍾意就只可以迴避,唔俾討論...
討論係響呢度 唔係一個二個係 Chatroom大大聲又屌又鬧

言論自由前提都要尊重人
自己想玩咩game 就玩
洗唔洗問人可唔可以玩依隻game 丫
做人做自己咁無主見下下要問人?
玩隻game 又要拉到去政治化
個腦係咪生哂草丫
我唔係反達
雖然我係隻狼開始先睇達哥
我今集真係半途退出不了
會唔會其實係你太敏感反達撐達?

另外有樣要講
唔鍾意就走唔可以畀意見係極度反智
咁全部抗爭唔使做
唔滿意就全部移民算啦
淨底走唔到嗰啲自己含啦咁啊?
就係愛香港先會發聲
就係覺得達哥平時會講時事
其他範疇都高質又多觀眾
先更加想佢覺得有所謂
早幾年都唔會有人再講咩唔鍾意就走
呢排又有人用返呢啲論點係咩料
依個說法好啱,但啲人喺屌緊佢點解唔揀英文要揀殘體
連登仔個個英文5星星
係外國生活過
梗係冇問題啦
而家唔係佢自己一個人毒埋一邊玩
而係喺一個公開平台上做緊遊戲直播
而眾多觀眾中不知幾多細蚊囝無主見容易受影響
巴打你企邊一邊ga?
見你彈出彈入鄧你辛苦
細蚊囝細個係咁
唔通大個都係咁咩
下... 我不嬲是其是、非其非,唔會盲撐盲反,對人對事一向都咁理性
下點解chatroom唔討論得
你知唔知chatroom點解?
你都可以表達你對憤怒言詞嘅不滿
至於其他普通指出殘體唔啱唔應該禁止喎?
英文 以前睇伍公子玩仲會即時翻譯晒啲字幕
喺公眾人物嘅角度揀第二隻game真係最好嘅選擇
但如果係自己嘅角度 喺冇收錢嘅前提底下,達哥想玩咩game就話咩game唔到我哋去管
我唔知你在唔在場 果陣叫佢唔好揀殘體既言論有幾不堪入目 老實講每個人都有自由講自己意見

你都識講 chat room 唔係街市 d人屌柒達哥有幾難聽 我先有幾嬲

再講 好似你咁 單純講自己意見 我有冇屌你?講自己意見實得架 但問題有冇尊重人先

呢樣我覺得係比赤化 簡吞併繁 更嚴重既問題 係家教 人格 同側隱之心
論咩點姐 客觀事實就係達哥揀左簡體 你咩原因都好唔岩咪建議你唔好睇囉 唔通又要睇又要屌咁好笑?

你要judge佢點解唔揀英文 就另一回事啦
大陸人衰咩比人屌 無家教 無人格 無品德 唔理人感受 所以先屌大陸人 咁我地雖然用繁體字 但如果無人品 同大陸人有咩分別先
唔鐘意你可以唔睇 因為只係娛樂 無呢家 你可以搵過一家朋

同你唔鐘意但都唔可以走 因為香港係我家鄉 兩個層次都唔同你都撈埋講?
「又要屌又要睇」都係想一路繼續支持達哥一路俾下意見講下有咩改善地方咁啫,咁就要抹殺人存在真係...
政治就係一切生活啊
冇一樣嘢唔係政治喎

另外係上綱上線唔係上崗
同埋呢個喺現代來講係中國共狗官媒常用字,香港一向用開炒埋一碟/政治化

【明報專訊】趙姓讀者來電郵問,在政黨互相批評時,常見到一個術語,叫「上綱上線」,不知英文如何翻譯?

(1)這是內地以前常見的政治術語。「上綱」表示將問題提至政治原則的高度;「上線」表示將問題提至路線鬥爭的高度,一般是指兩條路線的鬥爭,如無產階級路線和資產階級路線的鬥爭之類。

你自己已經演繹咗文化入侵嘅程度。

有啲嘢我冇得揀焗用,所以其餘時間咪投身抗爭囉,game係咪得呢隻呢?我相信唔係,同埋而家唔係全部人齋屌,好多人係純粹建議佢用英文,或者轉game

如果你話佢得呢隻game可以玩,或者佢覺得好好玩超級大神作人生必玩,或者好似還願咁大熱,咁我冇嘢好講。

純粹一問,我而家係同緊中國人定香港人交流?非引戰,想搞清大家立場,費時浪費心神
所以你都係覺得簡化字無問題
香港遊戲直播主得達哥睇得入眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞