關於達哥事件:如果有隻game/有套戲,得殘體中文同英文字幕,你會點揀?

436 回覆
784 Like 179 Dislike
更係英文啦

而家達哥啲觀眾文盲?英文字都唔識多個
咁不滿香港係咪就一定要儲錢移民?
你自己係啫
件事係啱定錯,需唔需要改善,呢啲最終都係交返俾佢自己判斷,但首先唔應該抹殺呢啲意見先
首先要明任何野都有灰色地帶 正如有人知炒賣走水貨衝紅燈係唔好岩都有人照做 但你唔會大大聲同人講我係岩 睇簡體字幕我信好多人有試過 但有d野可以做 但唔可以公開咁做 唔係香港法定語言好快就唔係繁體字 廣東話
簡化字從來都唔係問題 佢只係一個工具 工具無立場 係睇人點用

宜家既簡體字幕都只係工具 方便理解劇情 又何罪之有?達仔宜家用簡體字去吹奏中國?去反繁體字?
真係好撚小學雞
因為達哥嗰種水平最高囉屌
覺得達哥好咪想佢做啱嘢咯
有咩人取代到達哥啊
簡化字係畀文盲用

上面打晒啦喎,
又要講多次?唔係掛
咁係佢地態度問題
此非討論重點
反而係殘體大問題
身份認同 個人歸屬感 同 個人選擇(睇達哥)點比較??
你講出重點 做岩野? 你憑咩野話佢錯 我唔同你 就等於我錯? 你呢個口氣係長輩睇住後輩行差踏錯先講

家下達仔做左咩彌天大罪?

達仔角度 打機 方便理解 自己玩得放鬆 又唔怕譯錯 佢先覺得無錯

但你又強加你既價值觀落去 我覺得你先最過份既人
咁呢個已經係後續嘅討論
佢地而家講緊應該用殘體
教育我一路搵緊人做嘢
同路都好多人喺不同層面抗爭緊
希望你會多多支持
咁宜家達仔用左 係咪即刻由港大中文系變文盲
中文先煩啊
啲譯名又唔啱音
搵攻略又要搵返中文
我想講佢唔介意還唔介意

好明顯佢係驚一轉英文即刻得罪班支那仔
即係講滿州話就好有墨水
支那仔先唔識睇英文
咁我哋都係「強加」緊民主價值落其他人度

成個教育都係強加緊社會價值落下一代

你都係強加緊你嘅價值落我度要我唔好叫達哥棄用殘體

如果你講強迫就更加荒謬,我哋啲言論有法律約束力架?達哥係咪而家被逼做決定?又,如果達哥聽日棄game佢係自願定被逼?
咁真係失禮哂 我都係支持達仔用簡中

佢係飛機睇戲都話 有中文更係揀中文 大佬宜家放鬆即 又要睇英文?<達哥講 原句意思咁上下

咁你就知 其實對達哥黎講 英文只係識 未到母語 未到一睇就明仲翻譯埋中文出黎 既然佢都覺得咁辛苦 我地做觀眾 就下達哥唔得?佢已經岩岩先病好
事實上10個連登仔
有9個咪又係上漫畫人睇殘體翻譯漫畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞