關於達哥事件:如果有隻game/有套戲,得殘體中文同英文字幕,你會點揀?

436 回覆
784 Like 179 Dislike
用識字率係話你知你好自豪嘅掃盲point唔成立。

紅字係講識字率同你講嘅所謂成就冇關係。

係你本身提出嘅嘢唔合理,你走來話我駁嘅對象唔合理咁搞笑,你提出架喎啲point
英文 真心

先唔好講溝通
後生香港人正常都有閱讀英文能力
遊戲lv唔會太難
人哋話要讀過英國頂級學府先識你就信啦
由屍人開始睇 撐左佢咁多年 今次撐唔落 屌你以前英文都係咁玩架啦 以前中學雞聽佢翻譯重可以當學下英文
呢點我完全同意呀
就正如睇大陸倚天自己睇冇問題
但公開咁樣討論吹奏就另一個屠次
直頭幫手吹奏殘體真係大開眼界
難怪中國入侵勢如破竹
自己玩真心冇所謂 stream就係另一件事
咁你咪好犀利
以前達仔見英文/日文唔識就開9up mode架 不過睇左game play唔覺
D英文有咩難
可能人老左分唔到心去即譯掛
順便講下

平時見啲撚樣反問 “咁你以死相搏未?” 真係盡顯智力下限
好心讀多啲哲學同政治 就會知21世紀係玩文化霸權

係新自由主義嘅基礎下 所謂勇武係指階級同身份意識嘅甦醒 以及係創建同推動本地同階級文化 而非硬拼嘅打打殺殺

當然硬拼係關鍵 只係主宰勝負嘅係文化上層結構
講撚真
睇片嘅港人有幾多個完全睇得明所有英文字幕?
雖然唔知達哥係咪想因爲大家睇得明先揀殘體
撇除政治,唔鍾意蝗嘅因素
好誠實咁講 大家睇殘體字明過英文啦
無可否認都係中文
我冇點睇開達哥嘅片 亦對佢無感
只係想問下
屌人嘅各位有幾多個用緊嘅嘢唔係made in 支那?
有幾多有參加反對逃犯條例遊行?
個個都翻工不了 外國製造太貴不了
自己乜撚野都口嫌體直依賴順從pooh
有咩資格扮清高屌鳩人
何況人地又冇政治立場
你地同玻璃心蝗有咩分別?
自己用中國製產品真心無所謂
但達哥用就一定要屌到佢永不翻生
英文
師兄文盲 英文字都唔識多隻就唔好咁大聲啦

呢度香港 學兩文三語 最多學普通話 冇教簡體字㗎
英文廢班垃圾連打機嘅資格都無啦
連用少少時間查字典 學下啲英文字既時間都無 不如收皮算啦
以前細個英文夠唔識多隻 咪一樣咁玩UO 玩下玩下就學識左好多字架啦

換轉依件事唔係你地個達哥做 而係普通人做 我就唔信咁多人支持用殘體啦
如果套野真係好好睇。
我認真會一路睇一路查字典學英文。

同埋你都識講深字,通常呢d劇d大陸翻譯好撚差。
一定揀英文
我係香港人
莫講話深字,就算好簡單一隻game.
果陣玩fallout, 台仔翻譯, 佢有支槍, d子彈叫融合細胞,屌,我R撚曬頭,乜撚野叫融合細胞?
屌,諗返英文,原來係fusion cell
唔開字幕唔得咩?
唔可以轉game咩全世界得番呢隻game?
人地放工打機玩咩都要你管?
你要做娛樂就要聽觀眾意見架啦
係管唔到嘅就唔會次次轉game都攞兩隻出嚟問玩邊隻啦,就唔會世界大戰啦
問心你覺得達哥真係想玩呢隻game想到點都一定要直播玩?唔可以留番平時玩?
佢鐘意呢隻GAME 就會想同兄弟分享
隻隻GAME都有hater, 照顧得邊個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞