關於達哥事件:如果有隻game/有套戲,得殘體中文同英文字幕,你會點揀?

436 回覆
784 Like 179 Dislike
你可以批評 所以你就可以一日到黑係到洗版係到鬧? 我唔覺得呢種諗法有咩唔妥 唔鍾意咪唔好睇 正常呀

我唔鍾意到睇TVB 我咪轉台一係打機 但我點解一定要批評 要推TVB唔再播大陸劇一係就收皮為止? 除左你唔鍾意 呢個世界仲有其他人鍾意睇 你唔鐘意可以唔睇 係因為咁係最好最和平 又唔會影響其他人既辨法黎
班人真係痴線講真用英文 達哥自己都睇唔撚明 特別隻game d字又深又難 點理解隻game
成班講英文英文 真係想問係咪個個ielts 攞9
我唔知英文達哥驚唔驚 但佢自己都講過 係飛機到睇戲有得揀一定係揀有中文字 唔想用腦
但係我琴晚喺 chatroom 稍微講幾句已經俾人開炮狙擊(都係類似話唔鍾意就滾嘅言語) 確實感覺到少少意見都容不下
其實冇錯喎
睇達哥直播唔係強制性
又唔係返工返學咁冇得唔返要硬食
你唔鐘意真係可以唔睇
等到你岩睇再睇返都得姐
咁係咪稍微批評下都唔得先
佢以前人中個d咪又係即刻譯
咁我只可以為你既遭遇感到同情 我都覺得有人係盲撐達哥而見火就開 實有D咁既人 雙方都有 你比人鬧幾句都難受 達哥呢? 我估琴晚唔少人專登INBOX去屌7達哥 佢既壓力更大 既然係咁大家唔可以理性D?

直播JA 唔岩睇咪轉台 唔該大家珍惜達哥
可以 咁我都無對你惡言相向呀 無問題架 你都可以今晚去睇CHATROOM留言要求轉英文

但意見總歸只係意見 如果達哥都係照玩 到時恐怕又會繼續升溫又屌 咁又有咩為?唔岩睇咪轉台 放過自己 等自己夜晚好受D 唔好睇個直播都咁火呀
單講純打一隻game用簡中 當然唔算文化入侵 但當提到宜家既教育 法制 商品入口 入境人士 樣樣都比中國入侵緊

連娛樂(打機)都要用簡中 (文字係其中一種文化)試問點解唔係文化入侵 ?

我只係以小見大
佢都冇諗過玩隻驚會因為字體搞到咁大
我都唔知點講好 其實我都覺得你有道理 但你咁講 講到好似達哥有繁中唔用 要用簡中咁 點解達哥用簡中 原因就係英文唔係佢母語咁熟 做唔到秒睇秒譯 就算做到都辛苦 既然咁點解要逼自己睇英文呢

再講 你要搞清楚點解隻GAME會有簡中無繁中 一黎係中國市場佔有大過香港好多 而隻GAME廠又細 佢要繁中同簡中揀一個咁當然係大市場為主 我個人認為隻GAME只有繁中 係同政治無掛勾 單純係經濟考慮

當然但唔代表無文化入侵 但文化入侵應用係呢到就過火左

我個人認為隻GAME只有簡中 係同政治無掛勾 單純係經濟考慮
點解連登個風氣係用英文=扮撚晒嘢
用香港字先係正常人?
D用字真係同樣難度咩?
咁達哥日文都唔係N1 啫佢有好多咪又係暴走配音
如果人中之龍係得 簡體中文/英文
你仲會唔會叫達哥揀英文 睇Kiryu Tojo clan Majima?
達哥用簡體中文只不過係想大家容易啲明白個故事
而家隻遊戲係大陸出?有繁體唔揀專登揀簡體?
係都要俾人扯埋去政治
Game廠當然唔係做文化入侵,

但係我哋香港人選擇主動引用簡體字,就係促進緊中國對其境內和境外的文化侵略。

所以從來都係話,當站在本地文化先行的立場,係做得幾多得幾多。

中國執行文化統一滲透係客觀事實,同時,現實係你唔保護你崇尚嘅嘢,佢就會消失。

懷緬但不曾守護,係無恥。
咁我講得唔清楚,簡體中文其實係想指大陸用嚟嘅簡體中文
唔只字形,文法,用字同其他文化上都好多地方唔同
就好似香港台灣就算共用䌓體字其實好多時都會睇得明隻字但唔知咩意思
戲既話外掛字幕有幾難轉正體, 1分鐘唔洗攪得掂
Agger
而家chatroom 無曬你啲小學生
而家點睇呀
又講到咩世界大戰 80 vs 20
發表下
唔想睇咪走囉
又唔滿意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞