[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (9)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
有冇巴打用過呢張?有冇伏?
等你報告
我見你上年blog有用過呢張5日, 不過今年唔知點, 上年用係正常?
想問下係咪有巴打放卡?
想要 3既10日10GB版 同埋 CSL 8日 5GB卡
黎緊去6日昇龍道
無band 19
CSL全球路路通8日郊外收得好唔好
係之後無人再買過, 唔知近況
我仲有 5日出發, softbank 卡好唔好用 ?
我啱啱係日本東京/新潟/藏王自駕遊番黎, 亦試左2張卡. 一張係激兔x柴犬, 另一張係mypacemarket 既8日softbank 無限.

我未得閒upload speedtest d 相. 不過我俾個初步idea 你地先. in case 大家唔知, 我通常係買sim 卡插入自己隻wifi 蛋NEC Aterm MR05LN用. 因為我老婆係帶2部電話打手機game 既, 我自己一部iphone 一部ipad. 就咁插sim 卡放hotspot係極度唔方便. 自駕遊大部份時間都係車入面2個人一齊, 落車又同老婆一齊行, 所以我唔會每部機單獨插sim. 我係一定用自己wifi 蛋. 而另外我自己長期養住一張日本上台既IIJmio 月費卡插係iphone dual slot. 我就算真係同老婆行開行埋睇野, 我iphone 都仲可以上到internet 既.

首先激兔x柴犬 個速度係正常既. 平均都有15Mbps, 衰極都有2Mbps 到. ping time 約160ms. 屬於普通水平. 俾個比較你地, [真]日本當地租既wifi 蛋最好記錄係可以低到40ms. ping time 越低, 佢俾你個response 就越快. 唯一呢張激兔x柴犬對我最大既問題, 就係佢插落我隻 自家wifi 蛋係認唔到張卡. 我end up 係要插落我老婆部spare sony 手機做hotspot share 俾我地2個人用. 電話share hotspot 係好快用完電, 半日到要尿袋差隻sony. 咁樣用電話hotspot 頂左5 day. 卡本身無問題, 不過我唔知係咪要夾wifi 蛋先用到. 同埋佢得5日, 多d 日數都無, 而且5日黎講佢係真係幾貴.

mypacemarket 個張新既Softbank 8日無限. 我諗pace 巴打要研究下係咩問題. 佢確實係接近無限. 我單日用過4GB 係無問題. 6日我total 用左14GB 左右. 張卡速度正常個陣係無問題, 快個陣有成28Mbps. 平均有7Mbps 咁.

不過張卡最大問題, 係個ping time 同個upload speed.

我睇番官方provide 既測試都有同樣問題. 下面係官方測試.

就係好多時個download speed 正常, 個upload speed 得0.5mbps 咁. 你係whatsapp 要send 相, 或者facebook share 相的話, 係可以用painfully slow 黎形容. 呢個都唔係最大問題, 因為唔會成日share 野. 張卡我用左6日半, 最大個問題係個ping time.

張卡係銀山温泉呢d 山卡拉而且叫小人既地方, 都成200 ping time. 我番到東京既ping time 係lunch 一值到11pm 長期穩定地380ms+ ping time. 衰個陣係可以去到500ms+ ping time. 去到朝早8am 先會正常番跌番落70ms咁. 好神奇喎, 高ping time, 但係download speed 正常都有7mbps. 咁高ping time 有咩問題? 係你電話篤完落去, 部電話好似無反應咁, 要等好耐先會郁. 打手機game 就更加會見到個高ping time 問題, 係好似隻game 不停出漏斗. 好似下面呢個speedtest 咁.

mypacemarket 張softbank 我暫時見既係真係大容量. 不過係佢未解決到個upload speed 同呢個咁高既ping time 問題 (我用咁多張日本sim 卡, 係唯一一張可以keep 住380ms+ ping , worse case 去到500ms+) 既卡. 我暫時唔會recommend 人買, 除非你真係需要咁大容量而唔mind 個極度慢既反應. 我係少有地個ping time 高得咁緊要而直頭唔做speedtest, 因為個speedtest 等佢自己"choose fastest server" for testing 個陣, 係無左反應. 呢張卡我老婆係屌得最撚勁既一次.
睇啱啱上面個post 就係個用後報告
唔該曬 , 咁可能要買定張後備卡去用先得喇
你買左mypacemarket 張softbank 無限的話, 都請做下speedtest 去cross check 我做既測試.
Upload個情況已經反映左比MVNO,未來會有改進

Ping值反而我地之前試都係通常唔過100ms,係咪呢排有特殊情況我要再問問

月中嗰個禮拜我都會過去試試
入隧道會收唔到
隧道出面無問題
借一借位

https://youtu.be/VBu551WLnss

有個日本仔做咗5分鐘定格動畫,但冇乜views ,內容係話個日本仔用少少玩嘅心態嚟香港睇示威 點知俾人鳩拉咗。佢好有心都有詳細講香港示威背景, 都幾cute, 12月29日upload上youtube, 但竟然得37views
依家升到300.

忍唔住要做tweet

https://bit.ly/36CC5h2

RT pls

佢有twitter不過未見有提段片,大家都可去感謝佢
https://twitter.com/kakerun_shoten
梁潮巴有無試過將張柴犬插落電話
之後再落wifi蛋?
因為我上次買既時候都有問過wifi蛋用唔用到
店主話用到,但要先係電話做setup
利申:最後我無用wifi蛋因為想用docomo,而我又無band19既蛋
試左, 係work 到15分鐘左右, 跟住又斷
Mypacemarket softbank 8天無限

Ping值:53ms

地點:鹿兒島霧島

嚟緊去鹿兒島
依張sim幾錢?
實測完recommend買嗎?
$128

呢張我出架

呢張呢?優點係咪同兩日嗰張一樣,但係算係cover到兩日嗰張缺點
你上clubsim個app買都係 7日 $78
對我黎講clubsim唯一缺點係用過左500mb無得top-up 再買
若果500mb夠用嘅話呢張係好嘢黎
Simplify 支移動旗下嘅儲值卡,bug價5蚊6日@500mb

宿毛 (即係四万十附近)

德島 眉山信號塔底 爆格

南海和歌山站

同場加映, 雲遊寶嘅2gb csl plan,速度應該同club sim一樣,因為只係爆data嘅後備,同埋應該無人用,所以求其cap張算
伊勢神宮
你黎緊係去東京定邊度? 我諗你係d 大區好似大阪或者東京試會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞