[耳機] 係耳機鋪做過,你問我答

466 回覆
27 Like 5 Dislike
搭單問 535 配咩二千蚊左右唔錯既 player
到時落舖唔使on居居咁試
樓主,有冇遇過d 好麻煩既客?同埋你地賣player 係咪同耳機一樣食水唔算深?

我唔係樓主, 不過只係係呢個post 入面睇回覆都覺得煩

過半都係,點睇xxx/筆值xxx求推薦

多左小學雞玩耳機

多人玩係好事
但多懶人玩唔係好事,而且都唔知佢地係唔係就咁得個嗡字, 剩係問你點睇

玩耳機原則:耳聽為實
耳機post d玩到皮幾野都可以伏你

好多都係覺得人哋耳仔同佢聽落去係一樣
又或者覺得多單元/貴就一定好
心諗
你/同事遇到D只試不買嘅客會唔會黑面

我好少,同事多。
試過見到個客啱啱係我到事完,去咗第2道買
個下會屌,事後會睇下係咪自己問題

雖然多數都係公司個價太高

我好少,同事多。

所以通常落去都係試一款就算,費時好似玩人咁聽完一款叫佢拎第二款再拎第三款等等,麻煩到啲sales
因為我係啲唔係試一次就即刻比錢嗰啲人

我好少,同事多。

想買sporty 無線耳機有咩好推
筆直 500~1500
點解我對fxt 90用洗耳機洗完仲有聲之餘仲係幾好聲
隻野好耐玩
只係
個殼鬆左用萬能膠痴返
日本野唔同d
搭單問 535 配咩二千蚊左右唔錯既 player
到時落舖唔使on居居咁試

其實唔憨居
部部all in one player 聲底同推力都唔同
因為DAC 同Opamp 加buffer同外圍線路設計唔同,有啲高頻相對較明亮,有啲左右分離度高但人聲冇乜厚度etc
推力方面有啲對於對535嚟講大力得濟,會feel 到撞牆反彈感或者好硬,有啲就可能會好散好唔夠力
所以必須先試後買
基本上依家新一代二千蚊嘅中國品牌都用料唔錯
想買隻wireless heavy bass 配iphone
budget ~$500-1500
有無好推介
雖然我都知1000蚊樓下嘅耳機都冇咩好評價 但都想有人答下我
我用嘅係sol republic amps hd 會唔會冇人識其實
因為我唔知佢出唔出名或者有冇人會揀呢款
個陣時係喺間鋪到試左大約7,8款耳機 覺得呢款最啱我自己 因為感覺佢人聲好出 所以幾鍾意
但其實唔知佢對於識耳機嘅人嚟講係咩一回事
求巴打們俾少少意見
你之前高登係咪都係呢個名?
雖然我都知1000蚊樓下嘅耳機都冇咩好評價 但都想有人答下我
我用嘅係sol republic amps hd 會唔會冇人識其實
因為我唔知佢出唔出名或者有冇人會揀呢款
個陣時係喺間鋪到試左大約7,8款耳機 覺得呢款最啱我自己 因為感覺佢人聲好出 所以幾鍾意
但其實唔知佢對於識耳機嘅人嚟講係咩一回事
求巴打們俾少少意見

中意咪買囉
你自己用之麻 又唔係我地用
巴打點睇係試耳機d人,試完唔買會唔會暗中屌鬼

我就係啲咁嘅人,所以我每次都係試一隻耳機就算,費事用咁多時間試幾隻啲sales 黑口黑面

厚住面皮去試幾次
試撚到岩先買

我成日試但係唔買野
sony 降噪耳機 MDR-1000Z 伏唔伏?
Ie 80大細聲係咪多數壞單元
有無得整?
點睇ibasso it03?
用iphone聽開se215都已經覺得唔錯
budget 2千左右想玩下新野有無推介
利申,木耳
樓主,有冇遇過d 好麻煩既客?同埋你地賣player 係咪同耳機一樣食水唔算深?

我唔係樓主, 不過只係係呢個post 入面睇回覆都覺得煩

過半都係,點睇xxx/筆值xxx求推薦

google 下其實係唔係咁難

依家根本變左耳機post

我想講其實隔離都係"耳機店"post
巴打點睇係試耳機d人,試完唔買會唔會暗中屌鬼

我就係啲咁嘅人,所以我每次都係試一隻耳機就算,費事用咁多時間試幾隻啲sales 黑口黑面

厚住面皮去試幾次
試撚到岩先買

我成日試但係唔買野

Dma 任試唔嬲

佢嬲唔嬲都改變唔到我只試不買嘅事實
MMCX頭係咪好易氧化同斷聲?點解決?
想問下有客試野果陣講既要求一般有咩可以揀?姐係好似要求人聲,高音等,我對音樂無咩研究連提出要求都唔知提出咩好
想問下有客試野果陣講既要求一般有咩可以揀?姐係好似要求人聲,高音等,我對音樂無咩研究連提出要求都唔知提出咩好

作為一個成日試唔買既人答答你:
基本上個流程係你先講budget
之後再同佢講主要聽人聲同高音多
佢就會是但拎隻佢覺得聽人聲同高音好既比你試先
試完會問你意見,例如差d咩,或想邊到想再好d咁
慢慢引導你講多d 再介紹岩聽d既比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞