[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機(82)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
邊有得咁計
始終都係睇機姐
聲就算ok嘅,你覺得配戴ok咪考慮吓
去左果d CD店到買
連個店員都唔知係邊款
冇呀 我就咁樣去九龍灣果間CD鋪買
其實就有少少頂住隻耳仔嘅但係都叫接受到,只係唔知點解覺得佢出啲人聲好貼耳,唔知係咪佢嘅特色嚟
好多人比SONY呃左覺得平衡一定好D
我都係比個FD解釋左勁耐先明
咁無計
耳機店嘅話就應該有人答到,或者可以拎demo啲size俾你試插
試戴一陣有少少頂嘅話…
戴得耐少少會點你自己諗
我自己覺得e系列就真係sell monitor嘅感覺,冇咩音染
咁有d都幾配搭度高嘅入門線

btw你講個情況其實就算係升級咗耳機都會出現
你夠膽喺到講呢句
就好似問,電單車同埋四個轆比較,邊樣會快啲咁。
咁電單車可以係比賽用個啲,或者師奶揸嘅棉羊仔咁。
咁樣都差好遠啦,唔係淨係睇個"插頭"去決定的
就係諗緊n3bp定ie80s
但至少唔會俾條線阻礙你選擇,一係就要放條線出去,咁倒不如換到新耳機,無野玩先再換會抵啲。

咁當然,想妹仔大過主人婆都唔係唔得嘅,有可能晒啲錢姐,都係自己嘅選擇黎
每個人條路都唔同
咁就自己諗了
我而家都係用同一條線夾幾隻耳機,由300蚊去到3000幾都有。玩得平耳機就好易妹仔大過主人婆,因為好少少嘅線都分分鐘過千
我本身用緊n1ap 但係隻左耳成日甩咗出黎
耳膠唔fit啫
因為其實好多時換線根本唔係必需
有錢嘅放落耳機/source度仲好咁

玩平耳機我情願改頭,或者買平啲嘅平衡線好過,如果你要求個幾%進步想買條貴線
咁不如直接換耳機進步仲大啦

純個人感想
我都同意玩線唔係必需,我自己都會屌柒人未試清楚或者換新機就諗換線。只係之前買落咗條線就會開始研究吓唔同線嘅特性同玩唔同組合啫
咁就梗係無問題
你玩開買返平機玩,咁其他gear貴啲都好正常
我成日覺得headfi d咁主觀嘅嘢你唔試就冇用,所以好反對d人睇價錢或者睇牌子嚟狗衝
Dita條油浸已經算好
起碼剩係諗往後用Mmcx 定 2pin 耳機
師兄講得好啱既 有銀可以首選耳機
成日都話靚線唔一定夾到耳機,DAP
不過線多一兩條 都係有用既 自己match下

利申 都係個人感想 新仔一名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞