發覺啲老師好中意Post相呻辛苦

470 回覆
1351 Like 154 Dislike
本來唔使呻,
但當佢可以用黎改簿既時間越黎越少咪會呻囉.
當一個郵差要去SELL野, 要打REPORT, 公司電腦壞要搵維修報價,
亦已經變埋係佢正常工作既一部份, 咁佢得返少少時間去派件, 派得辛苦唔通唔可以呻?
或者有時係呻D奇葩學生交D離譜功課出黎囉, 正如派件派著D又重又爛或者一D唔正常既件, 又唔可以呻?
成班小學雞真係笑大人個口
又係用工時去定義忙同辛苦程度呢種時薪思維
香港係奴隸社會嘛,
上面又有人拎出面做野做到9點10點先走得, 放工要睇WHATAPPS等等黎比較,
真係好ON9.
不過就算要比都有得比,
老師份工唔會隨時可以去廁所, 全日時間連埋食飯都要留係學校,
邊似得出面普遍既工, 你想幾時去廁所都得, 又可以出街食飯, 食完飯可以行多一陣, 得閒又可以落公司樓下扯幾口煙.
其實咁樣比較黎有乜意思? 但兒登仔就係鍾意咁樣比較去踩其他行業.
係因為啲老師懶係受過高等教育,出入又懶係上流社會
以上d 野, 一個老師做晒 ?
根本全香港行老師護士會呻辛苦,幾他工種最輕鬆日日返工R腳趾呃飯食

有幾何見到呢兩個工種以外嘅人日日係到叫春
扮下辛苦
佢地無出去打開其他工
佢地仲可以有空閒時間同生活
根本全香港得老師護士會呻辛苦,幾他工種最輕鬆日日返工R腳趾呃飯食

有幾何見到呢兩個工種以外嘅人日日係到叫春
唔係一個老師做晒,
只係俾D ON9仔知道老師唔係剩係做教書咁簡單.
當你知道原來老師原來除左正常教書既工作量之外, 原來仲要做咁多野一般打工仔唔使做既野,
而家又要夾硬問係咪一個人做晒?
就算係出面既DEPT, 都唔係一個人做晒啦, ON9.
一般公司既部門都唔止一個人啦, 人地呻既時候, 你又ON99話全個DEPT既野你一個人做晒?
如果係咁, 全香港打工仔都唔使呻啦, 點止老師唔可以呻?
想問下你返咩工? 你係要做埋SALES, MARKETING, FINANCE, HR既工種呀?
點會無?
SALES又叫春, 工程又叫春, IT又叫春, AUDIT又叫春,
你係選擇性地盲?
低薪行業個個翻工R爛腳印,最辛苦肯定係你哋呢啲高薪行業
老師!我要你少粒魚蛋!
你又唔使咁無賴咁樣REPLY既.
從來無人要批評其他行業,
只不過係俾你呢D ON9仔了解返人地行業既野,
等你地唔使誤會同埋亂咁批評.
個個行業都有佢地既辛酸,
從來外行人總係覺得隔離飯香,
總係覺得人地D工唔辛苦, 最辛苦既就係自己.
但ON99去批評人地既行業又做乜鳩呢?
對比起做工程
呢d全部都好撚輕鬆
如果有得perm我地一定狗沖做中學呀sir
你又講出個重點
基本上真係做野嘅一個人要做曬上面有關嘅野
Agger

老師全部垃圾嚟,份工咁輕鬆年年都有人去跳樓
好出奇呀?
On9
讀過書就以為自己好了解老師工作
樓主呢種男人成個怨婦咁
咩行業嘅打工仔都會呻㗎啦
算啦巴打
佢地要扣你一粒魚蛋
要理由架咩?
佢地鳩up過老師日日拎早餐入課室食、煲劇、炒股都得架啦
講得好中
成班傻鳩以為老師就一定封閉
人地無其他行既朋友咩
就算無學生家長都來自各行各業啦
利申唔係老師,只不過覺得好多人真係無常識
你都傻
有得比我番轉頭fg一定考教師/社工牌
出面大把人除左要做自己果份
又要開會又要做admin野
咪係 成班連老師都未夠班做連辛苦都無資格嗌
比人了解人哋行業但就標籤咗高薪行業咁唧係點?做得老師耐受環境影響對外界都產生階級觀念?

一個老師會睇唔起人去標籤人好極有限 何況係咪一個好老師定當初因為人工高而去讀都好值得商討
On9 唔講第二樣 香港做老師最基本中英文要好 都未計教中文要精通埋普通話 英國老師呢
輕鬆?
人係最難控制既, 仲要係D學生仔.
出黎做野同老細開會, 正常都唔會同隔離位自己傾其他野或者瞓覺.
就算有, 都唔緊要, 呢個係你既問題, 你老細無責任亦唔會俾人話.
但事實大把學生上堂唔留心聽書, 成日傾偈, 瞓覺,
問題在於老師有責任唔俾你地咁做, 如果俾校長見到,
就會話係老師問題.
當你既工作係要管好D人, 其實唔容易, 壓力亦唔細.
而且你要記住, 你管既唔係成年人, 係一班思想仲未成熟既人.
你返工一般情況下好少人會成日大叫, 係公司跑, 打交,
但做老師既就要盡量控制D學生唔可以發生以上既野,
發生左就係老師既責任, 你真係覺得易?

一般工作唔會日日都千變化,
但人係有思想, 有自由意志既生物, 日日都有唔同既可能性,
要管教好一班人, 你覺得真係易?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞