發覺啲老師好中意Post相呻辛苦

470 回覆
1351 Like 154 Dislike
1. 上至學校所有設備如冷氣, 枱櫈, 廁所等, 下至學生既書, 簿校服, 所有要買既野, 要維修, 要拎報價, 要做報告點解要買, 點解要搵呢間買, 正常出面公司會有ADMIN或HR去做, 但學校就由老師去做

一個有規模嘅學校呢啲野會係書記或者文員做 如果身為一位正式老師 (非助教 非文員老師)而又要做嘅話都離不開你學校規模細 比人排 你新入職

2. 做BANNER, 搞活動, 寫野諗野諗內容去吸引收生, 正常出面係MARKETING或BD去做, 但又係老師去做.

作為一間學校,用大公司來比較呢個有啲搞笑,老師一向身兼sale,最基本對家長招生已經係 唔通校長來做?

3. 搞活動, 如陸運會, 旅行, 搵活動場地, 細節安排, 交通接送, 正常出面係由ADMIN或HR去負責, 但又係老師去做.

4. 每科條數或學校資金條數, 正常出面係由FINANCE去搞, 但好多學校又係由老師去搞.

5. 見家長, 做家訪, 搞交流, 見出面既嘉賓, 正常係MARKETING或BD去做, 但又係老師做埋.

6. 課外活動, 學校活動, 年宵, 選舉拉票, 帶隊練習, 比賽, 又係老師做.

3 4 5 6就唔講啦,講來講去都係三篤屁,總結就係,大公司係希望賺錢 學校理應係教育,工作地點係學校 用大公司來比 講得岀呢堆野嘅人師資都好值得懷疑
開會
改簿
搵vendor
對外對內
搞活動
備課
仲有冇..
得咁少唔好獻醜
唔好唔記得你人工唔係12k
咁多人話overpaid 又話冇做地盤咁辛苦
咁兒登仔又唔去做?
可能呢個現象只係因為做老師嘅鍾意玩fb ig。

真係唔見做其他行業嘅人post相呻嘅頻率有咁高,做護士工程要番大陸做野嗰啲都冇咁成日呻。
冇話過老師唔係辛苦
辛苦係比較岀黎
對比起其他行業老實講老師既待遇真係好好多
班miss仲係個Facebook 到呻好難唔引起其他行業既人屌架喎
未出過出面做野係咁
一係試下係出面搵份文職做?
呢個係個老師針對你,
又關成個行業事?
唔通你由小學開始, 每級每科既老師咁係咁對你?

不過你講既情況我都試過,
曾經俾某個老師針對, 搞到考試份功課只係岩岩合格既分,
全班都知佢俾呢個分擺明有問題,
個新老師都好奇怪點解我會拎呢個分.
不過咁又點, 呢個係個別問題, 我只會憎呢個老師,
但又唔會好似上面班人咁,
ON99咁亂咁批評教師呢個行業.
你班老師講岀來又唔怕比人笑先好野,係咪困係學校耐自視過高 眾人皆醉我獨醒?

就好似做洗碗要拖埋地抹埋場
做侍應要洗埋廁所兼顧水吧
做it要換埋燈膽搞埋裝修
做醫生要幫病人做基礎清潔
做工程要兼顧安慰工人情緒比外判玩謝
太多不能盡碌
不過都係果句,老師困係同一環境,眼界窄,又互傳簡定一間就唔可以轉工 因為會影響cv乜乜乜,
其實嘈嚟無謂,兩邊都啱

事實上的確有一半以上老師(尤其做咗廿幾年上)心態係好懶、放學即刻鬆人、hea教hea答;
但同時有好多老師不但好有教學熱誠(年輕同老嘅都有),仲會唔嫌麻煩係放工時間冇補水咁備課/改薄。

而有唔少老師真係要做埋好多admin野,其他人實話「你人工唔係包埋咩?你唔係應份咩?」其實真係唔係應份。因為做admin野不但非常耗時,仲嚴重影響自己教學質素(例如冇時間改薄、冇時間備課),完全偏離一個老師應有嘅工作同責任。可惜做得太多admin野而教得差嘅時候,學校/家長/學生都只會怪自己無能。

有好多人話去教書係因為廢、學歷低,真係兩睇。事實上有好多人(唔止教大,其他大學都有)係唔合quali嘅,一係教得差,一係主科知識貧乏,一係固步自封唔open minded地接受新知識。但同時,唔可否認好多老師係有料嘅,可能係主科知識強,可能係人身閱歷/道德高尚足以教到學生做一個有道德嘅人,可能係教學手法傳神。

我當年拔尖揀入理科,讀埋mphil,依家都係教緊書。身邊比我學歷/教學熱誠高嘅老師大有人在,而上面講嘅一啲知識貧乏/教學熱誠差嘅都大有人在...所以只希望連登仔唔好人云亦云,人講你就信哂。但亦唔想老師們太自我中心,始終亦有好多工比老師辛苦、underpaid。做好自己就夠。
一樣樣數出來真係戇鳩
社會上大把人辛苦過你地而得12k,姐係你地所指嘅非高薪行業 但冇咗佢地 你班老師乜野都唔係,姐係廢物。

作為老師連小小品格都冇,襯後生希望你及早離場 香港教育制度已經每況愈下
屌, 咪係囉,
外行人睇IT以為易做, 識砌下電腦就做到,
但其實要識唔少野先做得掂.
就好似BIG DATA咁, D人以為識寫R就得.
但其實背後你仲要識計數, 你先至有用.

所以你明白你地自己去批評老師係幾咁ON9, 以為幾易入呢行係幾咁ON9.
同埋唔好咁ON9用學歷同薪酬掛勾.
IT既一樣有人搵4-5皮一個月, 但又唔係學歷好既,
不過人地搵得呢個數一定有佢原因,
護士又係一樣, 又係有人話讀唔成書先去做護士,
以為就咁執下屎屎尿尿, 同病人探下熱就有咁高人高, 根本OVERPAID,
但D人唔明人地護士有佢地專業, 只係外行人睇唔到.
無錯 大把文員仔逗12k
比人榨乾榨凈
有D老師好醒
上堂對答案
唔洗改簿
咁係你搵唔到錢o者,
一樣大把老師唔係個個假期去旅行,
亦一樣有其他行業既人個個假期去旅行.
我唔係做老師既, 之前連續兩年每年都去3次旅行啦,
香港人去旅行真係咁難咩?
得閒走轉機場睇下啦, 唔通全機場既人都係做老師咩.
做IT係好辛苦,咁你幾可見佢哋post張相show個電腦mon出黎話打code辛苦先,人哋呢啲就真係做野,知道份份工都辛苦架啦。
老師工作真係好辛苦,工作其實反而係次要,相反校長同同事既壓力先係最大問題。

不過,完全贊同老師人工過高。

申利現職老屎忽
咁你覺得好多老師隔一兩個月就出post呻?
如果係咁易見到既, 你俾幾個link黎睇下,
睇下邊幾個老師成日出post呻
lol
幾多人既中小企?
如果你係講10人內既公司, 咁唔出奇,
不過正路呢d野都係老細自己做返.
而且得10個人既公司, 根本就唔會咁多呢d例行野做啦.
公司冷氣壞, 只係一個10個人既中小企,
使撚又報價又寫report點解搵呢間公司維修冷氣咩,
求其附近搵人上黎整就得啦.
公司既文具使撚搵人報價咩, 得10個人, 使撚搞咁多野咩?
一間中小企, 一年有幾多活動要搞呀? 食個團年飯就算啦,
邊有咁多參觀活動, 聯誼活動呀?
咁你講哂啦 就算普通一個文員咪又係要跟單 call客 跟埋admin野 見識少就唔好衝出黎柒啦
所以全部人都on9囉,
用大公司黎做比較, 去批評老師呢個行業.
上面有人用學歷比, 有人用工時比, 有人用假期比,
所以你講得岩,
講來講去都係三篤屁,總結就係,大公司係希望賺錢 , 學校理應係教育,用大公司來批評教育, 講得岀呢堆野嘅人智商都好值得懷疑
虧你講得岀,報價另一用途係防止造假,香港老簾應該就唔會理你公司大定細

一間公司要搞嘅活動唔係得對內。。。

歡迎問例子
大部香港人特性,永遠唔識自我增值,要人哋降level遷就自己
lol
咪係囉,
會計剩係計數就無其他野做, 使撚咁多人工咩.
護士剩係照顧病人, 使撚咁多人工咩.
醫生剩係坐係度睇症, 使撚咁多人工咩.
designer剩係畫圖, 使撚咁多人工咩.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞