發覺啲老師好中意Post相呻辛苦

470 回覆
1351 Like 154 Dislike
你真係好慘.
每一份工都有人post 辛苦
其實入行門檻都唔係好高,
樓主何不嘗試考個牌入行,
好過喺網上面呃正皮兼 sour grapes?
一陣有老師谷埋自殺就批鬥校長,然後就講幾句老師都好慘。

隔一個月又繼續批鬥番d老師有幾不濟。
話老師未見過世面不如話連登仔未見過世面,日日夜夜淨係識搵d老師嚟講,咪就因為兒登日日返學淨係對住老師唔知其他工種點運作囉
三日唔埋就有人屌老師
咁而家係除左教書外 雜務多 假期又要帶團
捱返幾年合約都未必有常額
入職要求master/pgde係手
日日朝8晚8

呻都唔得 專制過共產黨
隔行如隔山,其實無咩好討論,成個post變成鬥講自己個行辛苦。
所以兒登仔話爭取民主真係得啖笑,
個個都民粹到呢
呻係可以
但其他行業冇教師俾咁多心力去呻囉
仲要好多老師以咁既實力拎咁既人工
比好多行業好好多啦
你以為老師唔洗開會咩?

以前中學讀書個陣
有啲老師比校長留低開會 開到凌晨
要搭的士返屋企 第朝返7點
連學生都登佢地辛苦

出面有幾多件蛋散肯開會開到凌晨
老師同社工admin野先最多呀 師兄
事實上又真係好多唔夠competitive嘅人去咗做老師
又係依啲on9 post 仲有咩職業啊 好快啲攞埋出黎
引咗咁撚多教畜出嚟
班撚屌成日出嚟開鬥慘大會真係好肉酸
我識啲藍領世叔伯幾乎日日都呻辛苦,你唔多見依班人呻係因為佢地唔識玩連登,甚至唔玩手機啫
講到尾咪又係一班on9唔抵得人地人工高
佢地唔識上網玩手機, 唔知世道係點, 有咁既反應好正常
但而家個班成日上ig, fb, 各forum個班人, 出埋社會做野
冇理由唔知世道係點掛?
唔係開鬥慘大會,唔係唔比你呻。係有啲老師好少事都可以呻,同佢地能力唔高、自我中心嘅形象好夾。
收皮啦呢啲教蓄。幾多真係有非教育界工作經驗?
成日以為自己岩晒好醒 好撚討厭
自己知識能力根本不斷下滑 不思進取

扔佢地出去做其他野 狗也不屌啦

利申 前教師。睇唔過眼所以辭左職
師兄我都係因為咁樣冇入行
最撚驚d無社會工作經驗ge老師
一畢業就入學校,象牙塔小花,學生講道理就以為串佢發哂癲咁
我只係想俾你知道, 成日拎唔同既工來比較,
或互相批評, 根本無意思.
你先睇返成個post, d人係講緊有個教師呻辛苦,
然後就俾人拎其他行業做比較, 批評教師少野做, 高薪.
而家仲有科叫美術?
好似轉咗做視覺藝術
唔清唔楚就咪講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞