發覺啲老師好中意Post相呻辛苦

470 回覆
1351 Like 154 Dislike
隔一排就見到堆做老師嘅fd喺ig fb呻

最中意Post一堆功課簿話好多簿要改好辛苦,出卷好辛苦,帶學生出去好辛苦,平時冇得請假之類。

點解做老師好似特別辛苦?其他工作都好辛苦,醫生護士地盤都好辛苦,而且老師人工比average高,仲要呻到佢最慘咁。

大家都讀過書,知十個老師有幾多個盡心盡力番工啦
Hello
因為做老師既普遍都有性格障礙
又嚟月經post, 總之護士同老師唔俾呻,佢哋人工overpaid
最唔明點解改簿都要呻 工作一部分嚟㗎
連登月經post就真啦

隔一排就有人開post屌
如果真係咁辛苦,人工低,一早就轉左行啦
唔係屌,純粹好奇佢哋好鍾意post相呻,可能醫生護士返工唔影得相冇得咁做
因為得佢地得閒開post
自膠 呢個post 護士可以呻
最奇怪係成日呻又唔見佢地轉工轉行
因為做得老師多數低學歷 目光狹窄 唔知出面世界係點
有熱誠既老師係唔會成日呻辛苦
辛就一定有, 工作量多, 又要應付家長同校長
至於苦, 如果真係鍾意教育就唔會覺得係一件苦事
人工又高又鐵飯碗,又可以上堂撚鳩啲學生,假期又多,有咩好呻

利申: 工程狗好葡萄
護士一個打十個以上仲要多工時, 計時薪直頭係underpaid
但教師依一行平均黎講, 同等資格學歷都係畀私人工優勝, EdUHK Bachelor's Degree FG 平均月薪都有25K (2017年), 略高於HKU 平均數
咁厚面皮同人講唔係overpaid?
仲有人講老師係鐵飯碗 假期多
今時唔同往日啦
唔係前者都係後者
有冇諗過post相只係想擦存在感,恥笑你地班人又低人工又做到隻狗咁
有啲人TP實習緊就係度呻
呻都要屌 痴撚線 咪咁小朋友啦
太眼訓,睇錯做比avenger高人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞