發覺啲老師好中意Post相呻辛苦

470 回覆
1351 Like 154 Dislike
有"位"老師講過,
然後就俾你講到所有老師都係廢物,
香港教育制度每況愈下.
人地成篇野都係想俾你地知道你地對教育呢行有幾深誤會,
而佢最後一句, 亦無批評低薪行業喎,
只係俾你知道, 人地高薪係有原因, 唔係你地外行人眼中所睇咁簡單, 目的係等你地唔好再胡亂批評.
人地都係回應你地既批評, 只不過係做解釋,
你就覺得人地係低唔起低薪行業, ... 我真係覺得你好勁.

反而上面唔少人無理據下就話老師無野做, 易入職, 學歷低,
你就唔覺有問題.
公平講句,香港老師係overpaid
又一個外行人亂講,
然後又會有一班人盲信.

英文老師唔合格都做到老師?
我唔會話普遍英文老師英文係特別好,
但亦無可能好似你為左批評老師,
夾硬吹到唔合格都做到老師, 或者普遍英文老師既英文同打工仔差唔多.
咁呢d就真係衰, 直頭可以投訴
所以咪係囉,
一般中小企邊有咁多報價野要搞呀.
十頁純文字討論
而家係講緊中小企,
一般中小低你覺得會唔會搞咁多野?
而且你要記住, 一般中小企買既野, 要報價既野, 夠唔夠一間學校多?
我唔係老師,
不過了解既野唔會比你少,
所以唔會咁on9去批評其他行業.
係好撚多野做
要教書 改薄 出卷 行政等等
淨係帶學生出一個活動都大把野做啦
壓力大 工作量又大
咪係囉diu
講到全世界得佢地份工辛苦咁
仲有班空姐
咁辛苦咪唔好做
係高薪行業黎講
仲有邊個廢得過老師 仲要而家講緊好多係讀書相對廢個班先去做老師
尤其係小學個堆
等我拋磚引玉先

8點返到屋企有幾夜呀睇過

利申:Edu grad,冇做老師
作為學生應該集體唔交功課,等老師改少啲簿
uber亦唔顯得有幾rich
刻意打出黎又要扮哂野,係唔care做咩要特登打坐uber
返工就辛苦架啦 唔好將呢啲無限放大
你好似急症班醫生咩 連踩十幾粒鐘
我返工唔辛苦咩
香港地有乜工唔辛苦
地盤佬唔辛苦咩 佢哋會唔會日日開POST話辛苦
好似講到全世界佢最辛苦 唔好咁撚嬌情啦 成年人嚟架
搞大咗條女個肚要孭飛架
殺咗人要坐監架
周街泊車都要食牛肉乾啦
唔通呢班友又上嚟開POST呀?
成年人 份工自己揀 仲要上嚟呻 乜有人拎住把刀 定神叫你去返呢份工先
講一兩句呻吓 無問題 但日撚日都開 咩玩法呢
同空姐空少一鳩樣
先利申:教畜
其實行行都辛苦,唔撚知某D同行做乜成撚日係FB IG叫春。出卷又叫、改薄又叫、開會又叫。屌你有邊行唔係咁?
而家好似多咗好多合約制老師
你見工會唔會話自己係文員仔?
大公司一定係admin部門做呢d打雜野,
而唔係一個自稱係文員仔既職位去做.
clerk係一個分grading既職位名稱, 但唔係照釋做文員.
唔通officer你又當係佢文員仔呀? 唔好咁on9啦.
你知唔知香港有行政文員, 會計文員, 工程文員, leasing文員,
唔通你又話會計文員即係文員仔, 係幫全公司做打雜?
所以唔好咁on9見到clerk呢兩個字就一定係咩都做.

而且你唔好忘記重點, 而家係講緊一份正職以外仲要做好多呢d野,
即係你公司會唔會定左bd manager個job role係要負責公司設備維修, 登廣告, 搞活動, 買公司用品?
同埋你都on99講左, 你係上個月要搞annual dinner, 咁點解你唔會每年都搞?
同埋你係咪負責搵場地, 條數係咪你揸手, 你係咪負責係唔同部門揀卒去幫你手?
另外, 你本身份正職係乜?

最後, 唔好再咁on9以為我係學校入面做喇,
我係學校入面做既, 就唔會知道出面大公司咁多野啦.
咪就係,根本無意歧視任何行業,最多我收返高薪兩個字改為「每個行業」,我只係睇唔過眼有人成日亂批評教師呢個行業,特別係只集中講人工同假期
終於有老師講句公道說話。

而家冇話老師唔辛苦,冇話佢地唔值得咁高人工,但佢地日日叫春真心好煩,係呢班老師令到外行人覺得佢地習慣性抱怨自己份工。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞