發覺啲老師好中意Post相呻辛苦

470 回覆
1351 Like 154 Dislike
曲線曬命話自己鐵飯碗姐
好似d人又要自貼又要話自己醜個種心態

鳩下鳩下就70k.
有暑假有復活有寒假。
你班垃圾恨唔到架啦
教音樂美術最正
連簿都唔使改
做老師咪又係返朝早7點幾,你好彩嘅咪4點幾走得到,但係有幾可可以咁早走?即使你早走,都只係純粹離開間學校,好大機會都要返去改簿改文備課

依家啲學校成日開埋啲爛鳩會,大家都知道係廢同無用,特別係班老屎忽hold會時從來唔會快人快語,一定拖撚住嚟講,最後咪搞到一個禮拜有幾日6點先走到

到你禮拜六日,如果你要帶隊,又無咗個weekend,好彩就半日,唔好彩就入camp過夜,而且係無準貼

無錯的確係有新年假,復活假,暑假同聖誕假,但至少有1/3時間會用嚟處理學校嘅嘢,暑假都唔係真係9月1先返學,8月中就已經要返學校不停開會

與其話班老師overpaid,倒不如話出面做私人工班友仔underpaid
呻下ja,你都可以呻,老師呻辛苦,又無話其他唔辛苦
因為好多ON9仔知道做醫生唔易,
但又以為做老師好易, 係人都做到,
所以相對咪成日係度呻老師OVERPAID囉.
你都識講周經POST, 咪正如樓主話D老師FB成日係度呻辛苦, 根本就一撚樣.
其實最ON9既就係D外行人評人地份工點點點.
一係老師一係護士
兩種煩膠,講到其他工唔撚辛苦咁
但又一直講唔出原因
下年開始部份學校教師學位化,多數都轉APSM/GM,fresh grad入到已經point17起跳,講緊係33k,仲高過堆非醫生嘅醫療專業

計公開試/學歷要求,教師真係十分抵玩
成日以為老師放好多假, 已經證明你地誤會晒教育呢個行業
出來做野先叫辛苦啦
係個溫室叫辛苦
出面冇禾番9,10點未走得
放工仲要睇wtapps
係囉 你話個校長閪 家長發爛渣 廁所污糟etc都有得呻 因為依d唔係合理期望
但改簿。。 你讀緊小一都知做老師要改簿出卷架啦
我明份份工都辛苦 但如果一個文員呻要成日打字 郵差呻送件送到身水身汗 地盤佬呻天口慶 護士呻病人污糟 咁就真係唔合理囉
扮工扮辛苦
最後咪求財
加人工
好多兒登仔真係以為係人都做到老師, 亦以為老師剩係教書架.
佢地無諗過老師要做以下既野.

1. 上至學校所有設備如冷氣, 枱櫈, 廁所等, 下至學生既書, 簿校服, 所有要買既野, 要維修, 要拎報價, 要做報告點解要買, 點解要搵呢間買, 正常出面公司會有ADMIN或HR去做, 但學校就由老師去做

2. 做BANNER, 搞活動, 寫野諗野諗內容去吸引收生, 正常出面係MARKETING或BD去做, 但又係老師去做.

3. 搞活動, 如陸運會, 旅行, 搵活動場地, 細節安排, 交通接送, 正常出面係由ADMIN或HR去負責, 但又係老師去做.

4. 每科條數或學校資金條數, 正常出面係由FINANCE去搞, 但好多學校又係由老師去搞.

5. 見家長, 做家訪, 搞交流, 見出面既嘉賓, 正常係MARKETING或BD去做, 但又係老師做埋.

6. 課外活動, 學校活動, 年宵, 選舉拉票, 帶隊練習, 比賽, 又係老師做.

係正常教書外, 仲要做咁多野, 不過好多人唔會知, 因為好多人剩係睇到表面.
如果你要同外國比,
咁香港醫生咪又係比外國人工高.
跳糟去私院仲起碼一個DOUBLE,
可以有一個DOUBLE既加薪,
咁究竟係本身低? 定係DOUBLE左之後OVERPAID呀?
識得嗰D 係grad咗揾唔到嘢做/自己嗰行撈唔掂

先讀返個pgde轉去做老師。。。。。。

再轉都唔知可以轉咩
先屌醫護,再屌教育
掉轉諗,
如果對於好多兒登仔黎講,
老師人工高, 又多假放, 一早就轉行做老師啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞