發覺啲老師好中意Post相呻辛苦

470 回覆
1351 Like 154 Dislike
Why not both
教師Overpaid嘅同時其他行業underpaid
非黑即白?只有一個方向?
嘩 呢個post護士變咗有人撐明明早排仲成班人屌
因為一有責任感就好上心
商業機構唔做就唔做 拍拍蘿友hea下偷下雞冇所謂 衰都係衰自己 老師一衰就累30個學生 累左人一年
甚至一世 永遠做到抖唔到氣都要撐住 因為你一冧 學生第二日因為你缺一缺席又學少左野 講到尾 係果份責任感同使命感
你走吧啦,大部份教師廢撚到仆街,唔識嘢又賤鳩格,唔係overpaid係乜。

我做過幾間公司都未見過啲人賤過啲老師,個副校同老婆同一間學校教,仲可以同另一個女教師搞埋。
咁班老師嘅overpaid位喺邊度?
咁事實上的確係有好多瘀血教畜,但係點去define個人工?點先係公正?點先做到唔係大家所講可以去到個optimum point?
係咪多勞多得就係公正?呢樣嘢好似無乜準則
每個行業所受嘅壓力唔同,所需要嘅能力同性格又唔同,升職加人工幅度唔同,福利津貼又唔同
最on9 係d 老師思維離撚哂地
一生人都活係學校呢個環境入面,完全唔知出名世界係點樣,個社會點樣運行,
出面社會唔係佢地諗得咁善良同簡單

利申: 份工接觸過好多中學老師,大學教授
資歷架構同市場比例
合資格做"教師"學歷人數 比 合資格做"專業工種"學歷人數 多
但後者既市場價格不及前者
當一個市場供需相對淡薄既行業平均入息高過其他, 當然叫overpaid, 其他行業即叫underpaid
有underpaid就自然會有overpaid, 依個對比關係係共存
香港係甚少發達城市, 教師薪酬高咁多, 無可否認
宜家dse 你在高中對老師三年wor.反而護士啲小恩小惠就記得咁清楚
因為d老師太好
記一世
你對老師資歷咁多意見,點撚解你唔去做?
照你睇法,應該DSE爆星嘅人先好去讀師範啦,之後個個出嚟都係名師啦,實在係好理想架,我好認同個願景(不過咁,品德教育就冇資歷考察嘅,所以人人喺呢範都係名師),又點解事實唔係呢?

我個年代就個個拔尖去讀醫、讀law,唔夠拔尖嘅都去晒BBA、工程果d,教書就真係籮籮底橙,你問十個入師範分分鐘6、7個話唔係咁想讀,只係為著教書前景好、人工比好咪讀囉,所以依家就企出嚟俾你屌老師都只係公開考試嘅失敗者,亦都所以奉勸各位A-level、DSE成功人士,積極考慮加入教育行列,肅清呢一行你地認為未夠資格人士,實乃香港教育之福
其實咁多老師都反映要做好多教書以外既admin野, 點解教育界冇人建議請D打雜幫輕下? 一個教席既人工等於3-4個打雜, 都係做d手板眼見功夫.
On9 仔 早兩個禮拜先有連登仔話醫生高人工
你班教畜跟學校假期都牙痛咁聲,你有冇諗過響學校入面做野嘅校工,書記,it,ta又係學校假期先可以拎假幾咁唔合理,好多學校仲要跟勞工法例每年得7日年假,人工仲要低咁多
又唔見你地出聲
你遇到唔合理既地方, 關教師咩事?
假期唔係由教師批架喎, 你係咪搞錯左個邏輯呢?
勞工法例既野, 人工既事, 係又教師批?
你自己遇到唔合理既事, 咪去相關部門投訴囉,
點解咁ON9以為鬧教師就解決到問題呢?
仲有, 上面成日人話好易入教師呢行,
你可以試下喎.
點解唔去做?
其實真係覺得你地好ON9, 成日鬧錯對象.
你同輩有問題, 點解你唔投訴?
而且以你所講既事, 點知關老師事, 同佢家長, 社工都有關,
甚至報得警.
點解反而係教師最大責任?
唔通教師要廿四小時睇住佢有無啪丸?
而且你真係為鬧而鬧,
人地GRAD左之後扮好仔, 又關其他學生咩事? 其他學生點撚樣慘?
條友仔返母校收人?
你講野都要俾D邏輯, 唔好ON99咩都賴落教師度啦,
就黎無普選又係教師責任呀.
我想問, 呢個POST幾時有老師話自己係人中龍?
其實你又ON9既, 你自己遇到既廢老師就代表全部?
不過我明既, 你讀既學校, 我明白你會遇到咩老師.
你有無試過諗下, 人地出面D老師, 點解可以係名校生存到?
你又有無可能識到D讀書叻既朋友?
如果你識到既話, 你可以問下佢地學校D老師咩料.
嘩, 你舉既呢個婚外情例子, 唔知既以為你坐左好多年,
所以以為係得學校呢一單.
不過你見識少唔怪你, 一間公司點止婚外情,
有秘書同幾個老細玩多P你都未撚見過啦,
你見識少就唔好咁大聲啦.
呢D男女關係你以為得學校先有?
你真係傻撚左呀.
其實而家係比較緊行業,
你就拎院校黎比, 咁點比呀?
你有無數據剩係計醫科先? 唔係成間HKU所有科既數據喎.
你要直接拎醫科同教師薪酬比先直接比較到喎.
連最簡單既比較都唔識諗,
你都真係幾撚蠢.
其實成日都有D ON9仔覺得教師唔可以做普通人做既野.
既然大家都知道教師都只係一個職業,
點解咁ON9要當教師唔係普通人呢?
我又想問, 教師去旅行, 食野, 自拍, 有咩大問題?
好多無能力既人就係咁.
自己無能力增值,
就希望拉低人地, 令自己個心好過D.
照你咁講, 全香港所有受薪既行業都唔可以呻喎,
不過你自己做緊既行業, 我相信你自己或你既同事都有呻過.
咁點解你地又會呻既? 唔係人工包埋既咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞