發覺啲老師好中意Post相呻辛苦

470 回覆
1351 Like 154 Dislike
出面咁就唔可以覺得自己辛苦?
人比人比死人定魚蛋論?
老師叫春都唔夠連登仔叫春多啦,

呢d post3日唔埋2日就出現
工作量黎講 老師唔會係無野做 但比起其他工亦都唔係特別多
品格差就唔知講方面 我自己觀察我大學班同學同事 有心教真係得好少 大部分都只係口講熱誠
學歷我估係講公開試成績? 淨係講教院 近十零廿年 入學成績大部分都係八大包尾 最叻都係尾二
我見過公開試成績英文老師最差係alevel得D
you are well paid for it
唔比較下其他國家老師幾錢人工?
改簿又唔想,開會又嚴夜,行政搞活動又話唔關事,剩係教書3點走得嫁啦其實
唔想睇Block 曬咪得

樓主要幾八婆先開post 搵稻草人黎屌
我想問, 基準試點證明到佢地ce或al或教院時英文唔合格都做到老師?

而且你要留意返, 呢個基準試係所有老師都可以去考,
即係教音樂既可以去考, 教體育既可以去考.
仲有就係, 點證明到英文老師既英文能力同一般打工仔一樣?
呢個基準試一般打工仔有去考?
而家連讀top up grad既人都可以讀pgde
係你份人工包埋。咁辛苦大不了可以唔做老師
屌, 之前成班友又話係得教師會呻,
而家又要比較呻d乜.
如果講工作量, 做工程做big4唔呻? 你覺得佢地好輕鬆?
做big4 perk season做到pj呀, 如果佢地唔呻, 我都唔撚知呀.
辛苦就唔呻得?
咩道理,你自己辛苦其實都可以呻,又冇人阻你。

人地辛苦呻下都要批鬥,大佬個心理要幾變態先做得出。
辛苦就唔做呢d係咩道理,咁你做人如果係抱呢個心態辛苦就放棄咁都幾失敗下
屌, 真係好撚奇,
人工又要同外國比, 工作量又唔同外國比,
然後又批評香港教師無野做又高薪.

而且我個pt係講緊放8點點解唔算辛苦.
香港奴隸市場點解要覺得返十幾粒鐘係好合理, 係好正常?
然後你班on9駁唔到就一句you are well paid for it?
邊辛苦?
上面成班on9仔又話易做又高薪又低學歷,
應該全部人都走去做啦.
你"覺得"...
我夠覺得大把工辛苦過李+x,
我夠覺得大把工辛苦過特首,
我夠覺得大把工辛苦過律師.
人工社會地位更加高啦.

自爆都係咁話 敢講呢間學校唔算最top既名校 但啲老師十個九個學歷 成就都屌打 呢度話讀唔撚成書 先做老師 無資格𢭃三皮 無資格嗌辛苦既連登仔

收嗲未
最好笑成班連登仔出嚟返工咪仲hea過班老師,日日扮工,然後又出post話聽日完假期好慘好sad咁
你係咪又誤會左?
我無講過「香港做老師最基本中英文要好仲精通埋普通話」.
另外有人吹到話英文老師英文唔合格都做到老師,
我係回應緊佢喎,
你就無啦啦貼基準試出黎, 你係咪有誤會呀?
而且人地係講緊"英文老師"喎, 你睇唔睇到呀?
一陣又會有人吹, 普遍文員仔都得啦
連登仔心理變態自己扮工呻辛苦又無晒d紅假就得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞