發覺啲老師好中意Post相呻辛苦

470 回覆
1351 Like 154 Dislike
其實你知唔知教師都有分科?
仲有就係, 教院成績無人話過係TOP喎,
但至少比起你及一般人好.
而且你要記住, 每個專業都有佢既技能,
而唔係佢CE, AL, DSE考得好, 就代表佢專業技能勁架.
即係一個教練考試無星, 你就話佢唔識教波?
一個消防考試有星, 就代表佢救火好叻?
點撚解仲有你呢D ON9咁樣諗野既?
邊度有數據證明佢地係教師?
有時唔好咁ON 9啦,
人地無你地咁ON 9亂批評人, 你就要屈人地係當事人.
屌你我撐醫護, 又話我係醫院做,
我撐教師, 又話我係學校做,
我撐工程, 又話我地盤撚.
我邊撚度有咁多職業呀? ON9
點解你奴性咁重, 覺得呻都要學, 呻都要申請既?
定係你無屋企人? 又或者你屋企人唔聽你呻,
搞到你覺得呻, 係要人地批准呀?
知左又點? 唔知又點?
即係香港人要鬥慘, 鬥被剝削先得?
呢D野有咩好鬥?
如果你咁鍾意鬥既, 咁你地盤四十幾度又算咩辛苦呀?
你辛苦得過地底見唔到光做野既人?
咁樣比來比去, 你係咪覺得好ON9呢, 搞到你做地盤都要俾人話唔算辛苦.
人地呻關你撚事咩
唔鍾意睇咪delete佢囉

你咪又係上黎係到呻
有邊個話佢地唔辛苦?
不過地盤佬辛苦又點?
就代表其他工突然無晒佢地辛苦既野?
如果要比, 地盤唔算辛苦喎,
消防仲辛苦喎, 地盤算得係乜?
咦, 唔係喎, 有人話係地底做野既人, 仲辛苦過消防喎,
咁即係你又會話地盤, 消防唔辛苦啦.
喂, ON9仔, 咁樣比較落去, 有咩意思呢?
agger
你咪就係典型外行人既ON9仔囉.
學生一年比一年少, 你就以為教師工作量會少?
唉, 你真係ON9到極點.
一間學校既教職員人數係依據學生人數決定,
即係話, 學生少, 教師亦會相對少,
所以唔會產生你既ON9諗法架.

所以話呢, 外行人去批評人地既行業,
幾時都係最低智既.
又一個ON9外行人去批評人地行業既例子.
你以為做錯野改錯簿唔會有後果?
真係有人CHECK, CHECK到要寫報告上報.

等如你做錯野, 你係咪覺得只要唔關人命事, 你就無所謂無壓力?
如果你係一個咁既人, 咁你真係唔好做野喇, 返工返到你咁撚樣, 你真係食屎好過啦.
佢地話係就係啦,
總之佢地要批評,
總要作好多理由既.
所以你靠自己之後, 都搞到咁差, 就賴係教師責任?
又係一個ON9外行人去批評其他行業.
成日覺得其他行業只係做少少野.
點解我啲老師成日po旅行相或者食好西嘅相
改簿好辛苦,出卷好辛苦,帶學生活動好辛苦,搞學校event好辛苦,上堂不斷講嘢好辛苦,開會對住校長好辛苦,8婆小人同事勾心鬥角好辛苦,收雞碎咁多人工十項全能好辛苦。

唉,如果唔係走左未必搵到呢個數我一定走!
都唔明d連登仔呻兩句都唔比,都唔知喺咪喺學校比d老師恰得多

利申:地盤佬
所以香港奴隸社會真係好成功,
呢個POST見到好多奴隸走晒出黎係咁話自己仲辛苦,
所以其他人唔可以呻辛苦.
然後就黎一個鬥慘鬥被剝削比賽, 要最慘最版剝削先可以呻.
你既比較點樣黎?
反而係兒登就真係實實在在見到做工程既成日去呻喎.
點會唔關教畜事
學校職員請假係教畜批,仲話自己好熟學校既事
你有無病呀, 假期唔係由教師批喎,
而且份勞工合約, 你一年有幾多假, 唔係教師定架喎.
你份人工係幾多, 唔係教師定架喎.
你咪撚為鬧而鬧啦, ON9.
講緊請邊日年假唔係教畜批係邊個批呀on9
間間學校都唔比人非學校假期請年假,呢條例唔係教畜定唔通係勞工處定呀on9
老師唔係為左教人係為左荼毒學生
唔記得左教大好過鯨大sor教院仔
要人尊重你係專業,又唔使公開試成績好
咁點信你5科得20分可以教好書,係咪學生問個問題都要google下先
醫生有執業試,會計牌幾十個試,工程師要chartered又係要考試, 老師呢?
基準試可以一半肥佬,唔係怪自己廢係怪個考試太深
你見條大教畜啲小學雞式回覆就知做老師嘅係幾咁智障
所以一畢業直接轉行 而家都撈過幾範 份份都好做過教書
痴線,連登仔經常將最辛苦又最唔應該屌嘅人擺晒上檯起勢咁屌。

老師帶簿返去改,又要面對小圈子,又要帶隊打比賽,屌
醫護冇得食飯,又要面對排山倒海嘅病人,仲要唔畀錯,再屌
空姐食唔定時,又多西客,帶一兩個包落機食,大大力屌!

做老細,做管理層,搞到前線員工爆煲。甚至sales、倫敦金呃飲呃食,阿婆畀人呃晒啲錢,就話人蠢,咁都唔quit/咁都畀人呃

雞蛋與高牆,從來都揀高牆,因為有勝利者姿態,但連登仔贏咗啲乜?自己知唔知自己做緊乜?
上面條傻鳩好認真回post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞