發覺啲老師好中意Post相呻辛苦

470 回覆
1351 Like 154 Dislike
唔明8點有幾辛苦,大把人搭緊巴士返屋企
如果要通宵同us開會佢會唔會癲左
你知唔知而家既老師返幾點放幾點?
同埋你知唔知真正計返假, 其實唔係比一般打工仔多.
老師一般都只係每年既一d大假比你地多3-4日,
因為假期係要返學校既,
即係農曆新年, easter同聖誕, 其實都係多你地10日左右.
然後暑假一般學生放完之後一個星期仲要返,
另外開學前兩星期又要返, 所以計埋都係十幾日假,
即係一年只係二十多日假.
一般普通打工仔一年都十幾日假,
做banking既就18日,
而且annual leave係有得加.
咁你計下, 其實做教師既真係多其他人好多日假?
仲有要諗下, 一般情況下, annual leave想幾時請都得,
但係做老師既假, 係指定既學校假期, 咁樣邊有得比?
咁如果做過老師會唔會有資格批評
返其他工做到11,12點先收工都唔係咩出奇嘅事。不過好多老師都唔知出面發生緊咩事
又一個鬥慘既人.
認真我覺得返7放7點真係慘喎.

但係香港呢個奴工市場, 好多人覺得無問題,
唔應該呻, 或者覺得唔夠慘.
本來見老師呻眼火爆
但做嘢先,屌
你唔好扭曲我講既野.
我都話左佢地唔係特別好,
但我係講緊你地唔好吹到唔合格都做到老師.
更加唔好吹到一般英文老師既英文程度同一般打工仔一樣.
你究竟明唔明我講緊咩意思,
定係你鍾意吹d誇張野?
有料既, 有heart既老師我係好專重你地
幸好我以前中學大部份老師部好好

而家D老師...太參差不齊
大佬呀,真係忙既話
唔會咁得閒set好晒角度, tune晒色
upload張飛機上
再打一大篇飛機文上fb
講下自己有幾辛苦囉

真係辛苦既, 唔好話屎
尿都冇時間柯啦
人地自己post相呻下都唔準, 好惡

不如你唔準人寫日記抱怨啦?
真係咁眼火爆睇到老師呻嘅咪block柒左佢囉,老師都係人都會辛苦,唔係呻下都唔俾呀嘛?就正如其他打工仔呻辛苦都冇相肝架喎
有邊個行業唔呻?
而家人地自己呻下, 就要俾你班人出post批評做教師唔辛苦,
我覺得真係好on9.
我反而覺得, 至少一般教師唔會好似你地咁,
作為外行人亂咁走去批評人地份工唔辛苦.
至於話人日撚日都出post, 邊撚幾個老師係咁呀?
個別一兩個老師出下post,
就要俾你班on9仔吹到全港教師都係輕鬆無野做又低學歷,
然後又開鬥慘大會顯示香港奴工市場有幾慘.
咁既行為真係好on9.
連登仔講到人份工好易做又overpaid
但係自己又唔去做
打份牛工搞到心理唔平衡
你邊度見到老師日日叫春?
如果講叫春, 我真係覺得做老師唔多喎,
反而做工程, 做big4既就真係成日叫春, 兩登都唔少post成日圍爐呻, 又叫人唔好入行.
改薄空堂改咪得

或者上堂叫同學互改 又hea到上堂時間

最煩係作文 但一個月最多咪一兩篇
又來鬥慘比賽.

返工返到8點幾點解唔算係辛苦?
點解你會覺得返工返到8點幾係正常, 係應份?
我真係覺得香港呢個奴隸市場好成功,
令到好多奴隸覺得office hour後留係公司係好正常, 好合理.
人地申收入同學識/能力唔成正比
唔係申工作量
聖人
粒的中晒
批評都要講理據,
至少唔會無啦啦話老師呢行無野做, 品格差, 學歷低,
英文唔合格都做到英文老師.
有咩問題
兒登就係咁, 乜都去批評.
youtuber又要睇又要鬧,
之前有d台灣既人日日貼生活相,
只係佢自己d fd不停share人地既post,
咁又要鬧人地, 反而唔敢鬧自己個fd.
兒登真係好多on9仔.
你理得人啫。
舒發吓情緒唔得嘅,係咪要人谷埋谷埋跳樓死先開心?

香港人真係煩,狗屎垃圾雞毛蒜皮乜都理一餐。唔怪得香港人生活壓力大,ig自己地方post張圖都可以比人評頭一番。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞