發覺啲老師好中意Post相呻辛苦

470 回覆
1351 Like 154 Dislike
請問你做過幾多間學校?
仲有就係, 你知唔知有好多學校係校長批?
仲有, 你放銀行假定係勞工假, 又關教師咩事? 你以為份合約係教師話事?
你人工低, 又關教師咩事? 你以為用幾多錢請你, 係由一個教師話事?
你答晒我問既野先啦, ON9.

最後, 我唔知係咪你個人問題,
至少我識唔少書記, IT, TA, 係放銀行假, 只係校工係放勞工假.
咁呢度都好多你呢種ON9仔既.
你似on9仔多d
屌, 你又唔好寸上面班ON9仔,
上面一大班人覺得教師又易做, 又人工高, 假期又多, 又唔辛苦.
呢D好工去邊度搵呀.
又一個ON9仔以為我係做教師. LOL
不過唔緊要, 講返你既錯誤先,
醫生執業試, 就等同教院既試, 佢地要PASS到先做到教師, 你知唔知.
如果你要用基準試黎做比較, 你知唔知基準師係考咩?
佢唔係考你教學能力, 而係考你語文水平.
就等同你叫一個做內科既醫生去考外科試一樣,
佢唔合格既話, 唔通你就話佢唔應該做內科醫生?
一陣又有個腦科既基準試, 然後心臟科既醫生唔PASS,
唔通你又話佢唔適合做醫生呀?
唉, 呢D邏輯都唔係好深, 點解你會錯到咁?
仲有好多白痴好似你咁, 唔明教同做既分別.
即係做美斯既教練, 一定要踢波好過美斯先得.
你無理據又剩係識得ON99咁鬧,
一個外行人走去批評人地既行業,
咁既行為仲唔係ON9?
LOL
做過學生,接受過垃圾服務,係咪唔批評得?

你講野真係冇腦
你食屎啦,做其他工要講道德,做老師要教學生做好人。你打其他工理撚得同隻狗搞咩。如果你係做教師嘅,你快啲辭職唔好害人
咪就係無野test到你教學能力先質素參差囉唔係有個pgde就代表識教掛pgde只係多人狗衝難報讀,入左我未聽過有人畢唔到業
另外語文水平差教中英文科唔得就一定,就算術科有要有一定程度中英文表達能力啦,唔怪得咁多EMI學校老師英文唔識多隻用返中文講書
係啦係啦香港老師好專業得未
用基準試嚟評論老師係因為老師要教學生考基準試
你自己嘅英文都唔好, 點樣去教人
美斯嘅教練唔洗教佢傳停帶射的
我睇咗咁多個,真係最on9係你喎

仲有勸一句,唔識教嘅話,求下你地戴套或者食藥
唔好生仔
你邊撚度理解到咁嘅意思呢?

旅行食野自拍係影響我見到個位老師嘅fb
Gel甲染頭戴大眼仔先係我嘅疑問 佢平時點返學

你曲解人意思真係好撚叻啊

定你都係教畜啊
佢差唔多個個留言都有on 9 2個字
真係詞窮到仆街
睇曬成個post咁撚on9你都做得出.....
最重要係d功課係老師出
你唔想改咪唔好俾功課
屌你真係唔止on9,仲文盲我話「睇左咁多個」,邊fuck度話「睇曬」姐
捉字虱了
EdUHK fg出黎絕大部份做教師
HKU最高學府 fg包埋醫科,平均都係得24k,低EdUHK 1k,唔計醫科直頭輸幾k
salary reports畀哂整個客觀事實

醫科fg 人工年年都係最高個批,淨係計醫科然後同其他科/U比較有撚討論價值
資歷架構同市場比例
合資格做"教師"學歷人數 比 合資格做"專業工種"學歷人數 多
但後者既市場價格不及前者(平均起薪/升幅/頂薪等等)
當一個市場供需相對淡薄既行業平均入息高過其他, 當然叫overpaid, 其他行業即叫underpaid

有underpaid就自然會有overpaid, 依個對比關係係共存

香港係甚少發達城市, 中小學教師薪酬高咁多, 無可否認
Pe會唔會好啲
記得音樂同視藝都好似有功課
教畜=保護主義下既熊貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞