發覺啲老師好中意Post相呻辛苦

470 回覆
1351 Like 154 Dislike
以後7-11都係最辛苦工啦

1)點貨
2)收銀
3)記煙名
4)上貨
5)應付客人
6)拉facing
7)清潔
8)埋數清機
9)應付突發情況

世界上真係得教畜會列哂自己每樣工作部份出黎比較威D
其實我都唔見做老師呢行post相呻既頻率高喎.

不過正如你所講, 唔同行業溝通既地方唔同.
可能工程既係whatapps或者一d forum日日呻都唔奇,
做it既又係it既forum, tg日日叫春都唔奇.
其實屌其他行業根本就好on9,
正如d人屌it又係白痴,
工程早幾年人工高, 一班it, 會計又走入去屌人又係低能.
因為做得老師都係讀唔撚到書 你叫個書都唔撚識讀嘅人去教書你話辛唔辛苦
其實清潔都好辛苦
1.搬運器材
2.製作清潔用水
3.調教清潔劑份量
4.多方位清潔
5.清潔後做防滑工作
6.收捨器材搬回原處
7.及時注意情況以免有外人因清潔受傷
8.向上師報告進度
9.清潔度未滿100% 承受投訴壓力
10.購買清潔用品
11.應付突發狀況
又暑假又寒假, 改卷出工份又係鳩黎, 唔排除用心教嗰啲會辛苦, 但大部份都係hea底
既然咁辛苦 咪唔好做囉
大家住同一個香港 接受同一個教育制度。。老師係點大家都明。。入職薪酬又唔係低,講經咩 老師本身都其身不正,品格低下
你知道你眼光窄就好啦.
而且一直係你d on9仔以為老師少野做,
但從來無人話過其他行業少野做喎.
到人地老師講返俾你知, 佢地本身都多野做,
你又on99拎其他行業出黎講做乜?
一直係你班on9仔講緊做老師既少野做,
但無人講過其他行業唔多野做.
成個post我淨係聞到好大陣酸味
其實咩事你覺得做老師既係睇唔起人呢?
呢個post一直無人批評過非高薪行業喎,
反而剩係見到一班on9仔不停睇唔起及批評教師呢個行業喎.
又好似真
係架,我去旅行唔會搭紅假長假去,因為貴呀嘛,有錢既人咪揀長假期去囉,乜唔係富人冇資格去旅行咩?
Child 登仔眼中份份工都無資格呻,做撚死就最好
又係呢d鬥慘比較,
香港地真係好on9,
自己underpaid, 就要走去批評其他工種,
而唔係去鬧返政府, 或者係你呢個行業既話事人點解搞到你underpaid又咁辛苦.
你可以拉上去睇下,有位老師講過
不嬲讀唔成書先會做老師
lol
係唔少forum都見到啦,
tg channel亦一樣有, 你無join?
我係睇唔過眼上面有位老師標籤自己係冲。。薪行業所以辛苦
well said!
比埋你

你睇唔過眼一係就block柒d老師fd,一係就自己試下去做老師囉,再唔係做TA都得架,成撚日以為做老師好舒服,人工高又多假期,你估做老師淨係對住學生教下書、出下卷、改下簿就冇嘢做架?其實有好撚多嘢你地睇唔到!做文件都做到人傻呀!教案、出工作紙、出通告、出報價、出活動計劃、科目周年報告檢討,年年都要做!!!!!!!!數唔撚晒呀!!!!!仲有課外活動呢?????帶比賽表演果d呢??????
呢d係for學生嘅工作都算數,仲有d應付d家長嘅事情真係唔知邊度講起,舉個例,學生欺凌事件,點拆?你估見下雙方家長,記下缺點就算數?重點係長期跟進呀⋯⋯
仲有d辦公室政治,一撚樣都係好黑暗!!!!!!!

d學生駁少句咀,排隊排好d,傾少d計,鬥少d氣,交齊通告功課,上堂俾心機,好多老師會好開心呀⋯⋯

你自己過往做學生做得如何,不如試下細心諗諗啦,唔好第一下就諗邊位老師hea教,邊位老師偏心先啦。

可能好多人都係唔同意我講法,但我必需講,每個高薪行業大部分都係好惡頂架,當中一定包括老師。
好多新入職老師唔係'full paid' 好多打緊0.5份工 又唔係perm咪比班老屎忽撚狗囉
文員仔... lol
而家係講緊一個本身有正職既行業呀,
呢個世界邊有文員仔呢個行業?
你係一間公司做it既, 就係it, 係做hr既就係hr,
做fa就係fa, 做bd就係做bd, 你去見到會唔會話自己之前做文員仔呀?
文員即係做咩呀? 屌.
真正見識少既先會話自己做緊文員仔,
唔知出面公司分dept, 分行業.
不過你講得一般文員仔要做晒呢d野,
間公司一定係細公司, 所以你正職係打雜,
而唔係本身有份好heavy既正職再另外做晒呢d其他野.
教畜何其多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞