[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(38)

1001 回覆
38 Like 3 Dislike
上apartment過下二人世界啦
死人龔燁唔係咁都要人提啊
男人應該真係會覺得鞋同袋都唔洗買咁多
但偏偏女人就好鍾意買呢兩樣嘢
Fish帶阿龔入阿水間房,話佢知有咁多個手袋,明顯係想俾少少危機感阿龔,亦證明其實熊家人其實都真係鍾意阿龔,想一點下呢位姐夫,希望呢一對好好咁一起
我好懷疑係咪上咗我哋唔知
以佢哋個痴纏程度
話個個星期留宿/玩煮飯仔我都信

拿,以我認知嘅開心速遞cp,好似無一對唔上人屋企架喎
想起...我阿爸話我又唔係蜈蚣百足,要咁多手袋和鞋做咩嘢
講起心如,上次愛回家孖寶單嘢又係得心如覺得違背良心最後爆埋畀阿水知,心如真係熊家僅剩嘅良心
阿水呢個表情都好正,男朋友仲乜古古怪怪咁,究竟想講乜
龔燁咪上咗熊家
暫時似stay熊家多
係爭在龔生有冇係熊家過夜啫
quote from 西裝絲
20. 牛聲
21. 荷蘭農場又連戲

呢度真心笑咗 水水仲要話 乜隔離養牛㗎水水有時吐糟真係好精警
荷蘭農場估唔到都可以recap
原本以為已經冇咗件事

23. 3e帶阿工入房呢一下唔知點解有啲感動

其實我覺得呢下係recap 377 啊龔第一次入水水間房見到雙下巴天使公仔擺喺水水床頭
今次入去就係見到7個chanel袋
入去人哋間房其實代表啊龔接近緊水水內心
水水表面就話自己包包自己買 但有人買俾自己一定開心 嗰陣感動係覺得對方真係有擺自己喺心入面 唔係話一定要用物質證明啲咩 只係一種見到人有我有嗰種心態
兩次啊龔入房都係由熊家人帶住 證明熊家助攻重要性

最尾仲要死要面話“我會驚曹總?”

佢又真係淆喎
明明未公開之前熊家人主動留佢
不過其實呢集真係埋左好多條線,水水因爲見到曹總所以醒覺個吓我其實有即時諗到咁如果唔係曹總呢?唔知係我諗太多定咩呢!

三太呢個位又係,唔知要點還,覺得真係好大盆棋。

不過我都係唔希望大小姐成日玩拆散,希望玩多一次就好了,玩得多觀眾累角色又會唔討好,同埋突然發現好耐冇真真正正講龔或水實質嘅主線,呢排都係大包圍多,突然有啲掛著好似489 503 504 走劇情嘅龔水,唔係話要整個傑叔出黎,不過有啲掛著呢種type咁解,唔知大家明唔明我講個種type係咩,有啲唔識形容
純走劇情冇睇開可能覺得悶
但龔水喺一齊之後除咗信任問題真係冇乜劇情路線可以走
所以都係戀愛日常多
最近因為要做用一套職場劇集做分析present
我就同同學suggest話不如做開心速遞啦
跟住揀咗489來做例子分析360制度
跟住有同學話 乜原來依家啲處境劇好睇咗咁多嘅
嗰下聽到真係好感動
身邊啲同學同常都無留意睇tvb
或者只係食飯睇 唔會仔細留意
所以同佢哋講劇情佢哋都傾唔到啲咩
嗰下有人明白自己真係覺得好感動

2. 阿工呢招金蟬脫殼真係好勁阿水受個下真係好甜
3. 「媽呢空鍾意咪得囉」呢句加埋個表情甜到痴線
14. 工水係熊家嘅互動真係好撚sweet
15. 捉住個頭望清楚

佢兩個真係每分每秒都係度虐單身狗

8. 但其實我唔想工水曹玩太耐,一次半次就好笑,玩得耐就會開始煩
9. 同埋大小姐為咗生意插手工水幸福插得太多亦唔討好

相信曹總只要確認龔燁係真心,會對水水好佢就會自動退場
大小姐都係呢排得閒先搞佢哋
拍拖之後第一集話有咩叫大小姐搵你而加佢真係嚟搵你

22. 阿工見到阿水poodle左個開心樣覺得淆底個樣好cute終於等到佢驚豬嘅一日

去完曹總度返嚟poodle咗嗰段,阿水係咪冇撓住龔燁

23. 3e帶阿工入房呢一下唔知點解有啲感動
24. 廢洋今日助工得唔錯
25. 阿工 x 大小姐唔知點解好好笑明刀明槍都幾好
26. 三太驚喜現身長方形仙氣女王

是日助龔名單

30. 賣三太呢個人情真係好大一個伏線點解而家睇開心速遞睇到好似睇Game of Thrones咁

好期待三太會要佢做咩
係咪萬眾期待嘅阿joe終於要出場
三太真係好cute
之前仲以為阿水埋咗三房堆
最後原來係龔燁埋三房堆
最近阿龔隻左手會唔會好痹,水水日日都好似樹熊咁黐到實一實
唔係曹總都應該冇問題嘅
上次rourourouter都比阿水搞成咁

三太個位似鋪阿joe

覺得編劇有啲似係鑑於之前啲cp發展穩定後冇乜嘢寫所以係咁借龔水嚟帶出啲新線
畢竟佢兩個真係比較百搭,插唔同枝線落去都唔覺突兀
我覺得用大小姐出來搞事都正路
當年Mandy都係咁比大小姐咁搞
水水現家係大小姐頭馬,感覺其實大小姐真心關心水水嘅,今集為生意純屬搞笑
我仲記得去看初雪果集大小姐同水水試那翻話
“龔燁收埋太多秘密”
我覺得大小姐純屬覺得龔燁有呢個特質,就好似阿媽教女style 同水講,龔燁唔適合你

現家龔燁都仲係好多秘密(eg gym room 擴展阿水似唔知情),我相信呢點會係佢地第一個將來嘅嘈交點
感覺發展趨向係龔燁係為守護愛情,同大小姐互撚,今集已經係嘩,其實已經好有火花
對比起未拍拖前的龔水,對比起絲你之前講個種style ,係比較serious topic,現家龔水明顯玩緊cls路線,唔知仲有冇機會再見到

至於情敵呢個point,我覺得一個曹總耐唔耐出嚟搞下笑就好
再加多個人長期同龔燁爭水水我深信會激發好多人係咁問候人家老母的聲音
唔係話唔寫得,係一寫,但寫唔好,好易出事
加上stanley之前訪問講暫時未有人同佢爭女
所謂絲你那‘若游泳池出嚟嘅唔係曹總‘?
係現階段,唔存在
不過其實呢集真係埋左好多條線,水水因爲見到曹總所以醒覺個吓我其實有即時諗到咁如果唔係曹總呢?唔知係我諗太多定咩呢!

三太呢個位又係,唔知要點還,覺得真係好大盆棋。

不過我都係唔希望大小姐成日玩拆散,希望玩多一次就好了,玩得多觀眾累角色又會唔討好,同埋突然發現好耐冇真真正正講龔或水實質嘅主線,呢排都係大包圍多,突然有啲掛著好似489 503 504 走劇情嘅龔水,唔係話要整個傑叔出黎,不過有啲掛著呢種type咁解,唔知大家明唔明我講個種type係咩,有啲唔識形容
我覺得用大小姐出來搞事都正路
當年Mandy都係咁比大小姐咁搞
水水現家係大小姐頭馬,感覺其實大小姐真心關心水水嘅,今集為生意純屬搞笑
我仲記得去看初雪果集大小姐同水水試那翻話
“龔燁收埋太多秘密”
我覺得大小姐純屬覺得龔燁有呢個特質,就好似阿媽教女style 同水講,龔燁唔適合你

現家龔燁都仲係好多秘密(eg gym room 擴展阿水似唔知情),我相信呢點會係佢地第一個將來嘅嘈交點
感覺發展趨向係龔燁係為守護愛情,同大小姐互撚,今集已經係,其實已經好有火花
對比起未拍拖前的龔水,對比起絲你之前講個種style ,係比較serious topic,現家龔水明顯玩緊cls路線,唔知仲有冇機會再見到

至於情敵呢個point,我覺得一個曹總耐唔耐出嚟搞下笑就好
再加多個人長期同龔燁爭水水我深信會激發好多人係咁問候人家老母的聲音
唔係話唔寫得,係一寫,但寫唔好,好易出事
加上stanley之前訪問講暫時未有人同佢爭女
所謂絲你那‘若游泳池出嚟嘅唔係曹總‘?
係現階段,唔存在
阿joe係三太個仔(吹咗好耐都未出嚟)
龔燁個人情,可能都係好大機會係接龍睇實阿joe
再補充一下
費時引用了,太長
係條件上,唔計個樣
其實我覺得龔燁都唔係輸曬㗎喎
巢總那堆銀彈攻勢
龔燁做到㗎喎
Marketing Director喎
只不過唔夠人家豪爽姐
同埋曹總黐心情長劍
真係好值得令人尊重
咁我相信除非編劇好想訓得唔好,唔係都唔會玩殘自己整個第三者出黎嘅我都知編劇係為咗突出水水為比貴婦生活迷著咗再醒覺個呢個位嘅,但唔知點解我唔鍾意呢個表達咗咁解姐

其實近期啲龔水集數都比唔到我一種好流暢好完整嘅感覺,所以先會有啲掛著我講個幾集嘅style囉,不過其實嚴格黎講呢個係近期大圍劇情都有嘅問題,可能同上面絲提過咁啱呢段時期轉入新phase,好多線都埋啲位之後慢慢指出黎,所以整體有呢個感覺啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞