[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(38)

1001 回覆
38 Like 3 Dislike
如果攬個幕停耐啲 有埋呢個角度就好啦
仲要不惜動用人情
感覺上以前嘅龔燁係唔會願意欠人人情
只有人地欠佢
咁撇除佢個人設,佢一直都助龔嘅
呢一集之後,蟹蟹帶傷開廠
不過今集感覺上分唔到上下集
唔同之前追水敢死隊
雖則係編排得太多伏線
但起碼同劇情推進各方面都唔大影響
今集我覺得整體中上
如果單講龔水放閃位我比十萬個滿意
佢地嘅肢體動作好自然好甜
閃到我喺屋企不停尖叫
我妹俾我嚇到呆左
明明平時同男朋友十指緊扣唔覺得係乜嘢
而家嘴角放唔番落嚟啊
以前龔燁點都會自己拆得掂
但睇嚟買嘢呢範唔屬於佢能力範圍
見到泳池嗰時手爭紅紅地
臨尾推開曹總剪到怪怪哋
係咪就係整親所以後尾補拍/搵咗替身
同埋呢
今集發現水水拍左拖之後真係好乖男朋友講咩都信,佢講一又唔會講二,仲要勁嗲,勁小鳥依人樣。
超級聽男朋友話。
岩岩翻睇左一次,阿龔捧住水水個頭話佢係外貌協會(暗示自己靚仔)既時候,水水完全無反駁,仲要好認同咁甜笑。

(諗起之前狗龔嗰集,明明先話人其貌不揚)

呢個水水真係超級可愛
我一直期待緊水水幾時有免費永久會籍㗎
我以為編劇已經唔記得咗
呢排龔水主線好似成日塞好多嘢
搞到有時會模糊咗focus,令整體效果有啲減分
好似549咁最後突然塞咗妹豬離婚伏筆
處境劇咁多線,加上開心速遞又鍾意寫伏筆,要塞其他角色其他內容我明,但塞太多或者擺太多篇幅會令觀眾唔知應該擺focus喺邊,打亂劇集主旋律節奏,兩頭唔到岸咁反而弄巧反拙
以上個人意見
作為亞太區市場總監
研究手袋係必需架
竟然一睇相就知正貨
其實伏線擺得多都OK既
最驚係劇情處理唔哂
一次過擺得太多伏線既話,
好容易會被遺忘。
直頭老闆娘啦而加
要唔要永久會籍都一樣
今日睇到好開心
龔燁終於唔自殺

見到巢總銀彈攻勢追自己女友
淆啦,好淆底個隻
睇龔燁淆底好撚爽皮

從龔水未拍拖時互撚一路睇到現家花式放閃
龔燁比我感覺
係好了解佢女朋友
事實上又真係
龔燁戀愛經驗少(?)
真係忽略咗一個戀愛中的女人心態
全世界嘅”女朋友”當然都想男朋友送嘢比自己啦
妖龔燁一開始p圖 係好好笑好有戲劇效果
但比著我係女友
頂我寧願你唔送啦
同度縮根諗計仔省錢那丟臉程度法,不相伯仲
水水完全受哂聲,一啲抱怨都冇
你真係好愛呢個長毛

好彩最後廢羊點醒咗龔燁

同大小姐交惡
會否用呢點
間接令龔水最重要那信任問題浮上水面?

PS 個人非常喜歡阿龔比自己眼鏡比水水戴個幕
眼鏡,對於龔燁嚟講,已經係好貼身之物,日日戴喎,但卻比水水戴,佢哋好close啊
冇印象有gym room, 我又miss左
今集正
recap later
唔係fb log in就得啦咩?
今日提起間gym好驚喜,以為已被編劇遺忘
股東咋水水未嫁㗎
究竟水水幾時上去一齊同總監大人做gym啊
期待上面同tt相遇
定係見到賈名媛
越嚟越明白總監大人之前嘅忘了情係點嚟
佢愛情上嘅智商,真係顏值幾高都冇用
所以龔水係真愛啊
依家見到總監大人慢慢咁進步老懷安慰+1
老闆幾時同老闆娘一齊上gym room巡視業務啊
今集是將Anita 和 Mary 作對比,二人都是港式;重點是二人價值觀方向,水水是表面港女式,Anita 是真正港女。
龔燁知道若水不只是貌協會也是戀愛大個天的小女人心態。今集算是中規中矩。
我覺得今集睇完感覺會好過追水敢死隊嘅
個main focus係
「本來阿龔不欲追逐”男友送禮比女友”嘅主流,但因曹總銀彈攻勢而改變想法」
副線係大小姐搞事,龔燁賣人情比三房
而追水敢死隊,umm,係比較亂,睇唔出
好耐啦
回水前
好似係不能説的秘密
好surprise編劇仲記得嗰gym room
自從回水之後不斷都有呼應/連翻之前集數真係好開心, esp. 依個摸頭(擰頭?) 依家一定互望幾多分鐘都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞