[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (36) A73/R3 記得更新

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
嗯 以前係咁
但為左有更好影像長鏡夜境 開始玩apsc

我又唔係因為隻飛機叫人唔好諗FF
只係FF裝備真係有重量
諗清楚handle到先去馬

當然 仲有錢既問題 至少都兩皮啦
點解大家都講a7r3 +24105kit,但上官方都搵唔到source心急人上
玩sony FF 無返三四萬唔好諗

Fuji apsc 萬幾已經搞掂
想問Sony 支 kit 1650 係咪垃圾? 定其實都叫OK?
畀我會玩sigm 3寶算
你睇咗第一頁未?你完全新手乜柒都唔識,就算出咗大三元俾你都無分別咁濟㗎啦。
用auto
我有sigma 16.8
但想知如果輕便既話 果支野得唔得?
好多人講到佢好廢 電子垃圾咁
16.8? 邊枝 non e mount?
16.4 打錯
我玩老鏡又唔駛三四萬既... 除非入齊大三元
呢支好野, 但APSC來講唔算輕便, 成405g
富士果枝差唔多重量....
屌, 回錯, 佢問16-50係咪廢, 呢枝真係好麻麻, 好過冇咁解, 要kit鏡就18-135啦, 唔重又sharp, 係大枝左少少
Yes
我而家個situation係有18135變焦 16.4定焦
理論上夠做哂支1650做到既野
除左輕便
所以問題係
佢係咪真係廢既?
幾舊水買二手當輕裝用會唔會哂錢?

定「屌 要輕 領翻部RX100啦」
我會補枝Sigma 30 1.4 或 56 1.4
高質輕便, 好過買kit
其實你都做咗咁多功課,唔差在自己Google睇Sample啦,你講到幾舊水「咁抵」,咁收完番嚟真係廢,咪放番出去或者當紙鎮 
堆comment好兩極化
有啲話佢好垃圾 有啲話唔錯既travel lens
都唔知信邊個好
另一選擇, 買16mm 2.8+VCL-ECU1, 等於12mm 超廣角或直接Samyang 12mm f2 手動鏡

呢幾組選擇都可以做到你手頭上冇既野, 價錢都係多幾百至一千

你自己衡量下自己想要乜啦
紙鎮
應該咁解讀:

有其他鏡, 個枝等於垃圾, 冇其他鏡佢係唔錯既旅遊鏡。
啱呀,同埋咪叫咗佢睇Sample相自己決定。都做晒功課搵評論,唔差在睇相啦 
優惠已出
邊有24105
佢有咩新優惠
邊個吹有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞