[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (36) A73/R3 記得更新

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
有18-135,唔要1670啦,諗吓加多枝Sigma 16/1.4好過 
買左A6400 18135 & 16.4後 我用左幾日去盡可能比較RX100V既成像
盡可能replicate我去旅行會影既野去影香港見到既野
e.g. 花花草草landscape維港兩岸山頂街拍etcetc

唔計長焦距呢D物理性限制
日境既話 跟本分唔到高低
夜境手持RX100輸九條街
但落架慢慢校光圈快門iso 兩者做出既影像分別可以好細
山頂影落維港夜境100% crop 問人blind test竟然話係RX100V仲靚
(對比支Sigma 16.4, jpg直出without edit)

但當然A6400做到多好多好多野
山頂射落去尖嘴鐘樓都得喎
追人對焦 RX100其實又唔差架喎
真係要問自己你想影乜鬼野
想影waterfall但A6400無買nd filter, 咁咪炒囉

重量方便筆直優先就即刻ban左FF機先啦
欣賞你心機,但你係電話、電腦Mon聞相定點比較啲相?同埋Blind Test又點俾人睇相?
電腦 100% crop
即係放大加聞moon

再crop兩者 同一位置
e.g. 中銀 IFC 之類

同埋就咁fit to screen
我有部a7r2,但手上得一堆手動定焦老鏡,最近想入手返一支有咁上下解像力嘅自動鏡頭,搵左下面依幾支:

sigma 70mm 2.8 marco
sony fe 90mm 2.8 marco
sony fe 85mm 1.8
龍仔 28-75mm 2.8

各位覺得我應該買邊支?又或者有冇其他推介?我budget 係$3000 - 6000
分期24.4 GM啦 
想問下巴打玩開定焦點解想要支變焦
分都無用,要等有貨
同你一樣 我簡左龍仔28-75
支變焦係貪方便, 因為我手上無自動鏡無變焦鏡
如果買到,不如分期24-105/4啦,我諗你大光圈定焦都大把㗎啦,既然貪方便好似呢枝焦段再實用啲 
水貨平2k
手頭上有咩老鏡
勁抵玩
水貨7.7k+分期charge 大約8k
6xx$一個月
如果你本身無分期其他野 絕對抵入
蘇聯鏡同Nikon老鏡50-60mm共3支, 3支都係定焦
都可以考慮下
用得變焦就為方便
你都有大光圈唔洗2875啦
清撚左我銀包8400
咁衝動?可唔可以留tg想睇多d
恭喜巴打入手
因為聽日去旅行
旅行前出事係好普遍
我仲問左fd 借枝24105
講多兩句先,開左盒試鏡嘅時候如果好近對焦散景確實會略略起角,但都好depends on背景係咩。
我試嘅時候就影到背景display嘅鏡頭有少少角。但放番正常對焦距離嘅時候又冇左個問題。
有咩等膠睇我遲下包膠
我十五十六緊
一定要上黎包膠
其實都打算買 只係想睇埋巴打包膠
同埋想睇幾時先起角

上個post巴打叫我po b40 相
而家找少少數先
更新左firmware 之後唔太覺有起角問題
係我,摩牙
等埋你出包先決定
巴打可唔可以試埋影d 燈泡
因為呢幾張冇乜光斑睇
毒唔毒到你
因為同屋企人去旅行
所以有時冇得四圍搵野影
等我再試試佢
直出定有調返光暗?
想睇散景為主
整體感覺如何?
用慣咗定焦,覺得1.8f係基本野
咁你買Sigma 1.8大光圈變焦啦 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞