[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (36) A73/R3 記得更新

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
四寶都驚
咁旺角星際db呢?
利申:筆直夠,預價錢大約14000
db特約店,邊會唔得
我6,7年黎在db買所有機鏡咁濟
非常愉快
買咗支Sony 55.8
開機閂機 同調較光圈聲個陣
個光圈喺室內有聲 係咪正常?
最大聲係開閂機
有啲似呢兩條片:
https://youtu.be/PyMB5PsC1Os
https://youtu.be/zuO-c2veBuk
gm stands for gYm
其實唔洗驚
呢d 靠price.com搵食的
如果佢呃你少少野,你留個負皮俾佢
佢肯定驚過你
好奇想請問下用得r2 r3嘅機係咪用gm鏡會最好?
推一推
你買全新行貨定二手先??
我之前收過某枝二手鏡
係MTR試唔覺有野, 但返到屋企就好似你第2段片咁
跟住問個賣家, 佢唔應我
之後我去某鋪試同一枝鏡 發現佢地果枝好小嘈
我懷孕枝二手鏡有問題
係MTR真係要試清楚 因為人多聲多會COVER左枝鏡既光圈葉聲
全新Sony買入
但係似唔似第一條片?
你咁問其實都係想睇下枝鏡食唔食得哂佢像素
上d評測網參考下大概有個預算
好似85mm咁其實fe85.8仲好過gm dd添

https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Sony-FE-85mm-F14-GM-on-Sony-A7R-II-versus-Sony-FE-85mm-F18-on-Sony-A7R-II__1680_1035_1818_1035
我嗰支係四寶水貨,都係噉
仲有暗少少嘅環境下都會聽到對焦嘅機械聲
應該都係正常問題嚟
不過我遲下都打算賣咗佢換b40
雖然支鏡買咗幾個月都冇
對的 感激巴打
個網sharpness ok 準
因為我有 85GM,借FD 個日交換用
FE85放大係Sharp GM幾多下
不過影人柔d 成個render仲重要d
我係好奇想知點為之食得哂個像素
但係點先叫大聲
b40係咪真係咁正?
我早幾日先買咋支鏡....
我嗰隻喺室內正常安靜環境都會聽到
不過想換b40係因為朋友都買咗
仲有我會拍片
55.8呢啲舊鏡冇防震拎嚟拍片真係扣扣哋分
b40有無咩缺點?
如果唔計防手震 應唔應該轉買b40
其實如果batis 無對焦齒輪
落唔到跟焦器
係咪會差咁啲
缺點就係冇缺點

認真除咗個樣柒柒哋
Micro會強制由f2去f2.8
散景波波唔係圓形
同埋幾貴下外

成個質素真心好撚正
貴二千鬆啲 算唔算貴好多?
見price賣八千幾
Sony Online Store買鏡頭有無得退
b40有啲心動
b40講左好耐,呢排都有3位巴打入左
我之前一直都想買 想睇堆samyang就出45.8定唔知會唔會35.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞