[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (36) A73/R3 記得更新

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
另外差唔多價, 考慮埋tamron 2875
用開kit鏡, 因為光圈細, 除非大晴天, 應該成日都會遇到唔夠光焗住拉高好多iso, 夜晚尤甚 (以前a7s 用kit鏡經驗),
2470z 比起kit 升級感不大, 28mm反而仲細左光圈,  tele都只係多1級光圈,
但2875 wide多1級光圈, tele多2級光圈,
多1-2級光圈, iso可以壓低, 又可以做到淺d景深,
只係wide少左4mm, 睇你係咪真係咁想要多4mm
多謝ching意見
點解咁少人講24 1.4 GM?
有無ching有用?
講咗好耐啦,入咗都話正囉 
你有無追post架
都唔錯,始終支G 方便好多
想問個垃圾問題:
毒氣室可唔可以自己帶機試鏡?

順便問埋二手2470z 抵唔抵玩?
梗係可以自己帶機啦
巴打做咩咁睇唔開入2470Z
以前無得揀就2470z啫,而家一係就24105/4,一係就2875/2.8㗎啦 
24105水貨啦
見24 70個二手價幾吸引,24 105 唔考慮了太貴,28 75 又差少少 唔夠闊...Sony d 鏡真係窮人含撚
85.8 55.8窮人恩物
咁買2470z囉平左咁多
睇你點用啦,我去日本影景28已經好夠,你去歐洲的話24又唔多夠
要24定恒定2.8, 我覺得2.8好用啲
同埋平好多
傾完好耐,必入
無貨
排半個月啫
以前個價貴就唔抵
而家二手如果三千幾買到都ok
主要缺點係邊角畫質差
但換黎24mm, 恆定光圈同輕身
最緊要了解自己需要同上網睇下sample photo
遲下去歐洲 我手上有50.4同1635z 請問巴打們覺得我應該換走支1635z入1635gm定係入老娃15f2夾1635z呢個問題我好似問過但我仲煩緊
差1mm好似作用不大
到時狂換鏡都只係差少少你應該會話自己on9
有冇巴打用緊/用過老蛙支15mm f2
你諗得即係有筆直
一步到位啦
差1mm我比張15/16相你同你講係16都唔覺啦
要換鏡咁麻煩,1635gm最方便又有機會長插
如果無筆直,先買1635gm後賣左1635z
配50.4一流,我以前都買過1635z+samyang14發覺好on9,而家一枝1635gm又影到星又夠哂wide,重點係6xxg好方便長插同帶
我用緊a73 咁如果我用1635z影星會唔會難影啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞