[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (36) A73/R3 記得更新

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
想問下轉接環嘅野 麻煩各位巴打幫幫手
小弟用緊A73 之前借過朋友嘅小白加下圖呢個metabones去影function

https://www.sony.com.hk/product/apps/product/simplePage.do?modelCode=_M040115&lang=zh
點知拎到手先發現呢個接環無AF 搞到我成個function都用MF扭住支小白咁影
有無巴打遇過同樣情況 / 知道解決方法?
皆因我之後打算買Canon EF 24105 f4 + 接環 (因為好似平d? 同埋canon鏡quality好d?) 再之後就可能買其他Canon鏡用 所以我想solve呢個problem
如果知道邊款接環可以完美轉接EF去E-mount麻煩話一話比我知
感激萬分
屌 show唔到張圖
補圖:
3千幾洋既轉接環點會冇AF啊?
冇AF不如去淘寶買舊膠算啦
我剛剛買已經是ver2
你上官網睇,我記得好似有講點update
官方網站有寫明邊支鏡有AF邊支冇咁好
btw 24105 sony好過canon好多

Metabones V接Canon鏡應該係最好gala, 用唔到AF一係支鏡有問題, 一係個接環有問題。再唔係咪試下抹下d接點, 睇下得唔得。

MC-11都唔錯, 但冇AF-A, 同拍片冇自動對焦, 影相黎講都算快, 尤其係新鏡。
對焦快啲?但係sony冇55 1.2😢
講漏左MC-11對焦區域得廣泛, 中央, 同彈性定點, 冇區域對焦。
買B40啦
換左個相機袋 擺得落
40art 同100stf了
100STF啊
若師兄追求1.2
2光圈就滿足唔到佢
明白了 唔該曬咁多位ching
本身用開6300

有touit孖寶

心思思想上A7iii,大家覺得好唔好

上左又用唔用得返呢堆鏡?
上咗FF就用番FF鏡啦,絕大部分apsc鏡插FF機,講過有成像圈不足嘅問題,要開APSC Mode但會得番一半像素。

你一係就放咗APSC嘅裝備入FF,一係就留嚟做副機,玩雙修。
咁a7iii 支kit鏡玩得過嗎?

雙修都可以既
之前有人話r3
$15k??
邊度有
想問下呢度巴打
想話買部細機去旅行影下風景影下人咁
睇到有部rx100
M5a 同m6大家推邊部多?
m6可以zoom得遠啲
但個光圈差異係咪真係影響好大?
m6就室外用, 影室外日光風景都幾好
m5a就室內外都ok, 但70mm only
光圈係好大影響
同時焦距都係好大影響
今日終於好天氣,抓緊機會
B40+A73 志在試鏡

咁多負皮既
呢到次次有人SHARE D作品都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞