[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (36) A73/R3 記得更新

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
想問下24105係咪金屬筒身?
A6400 + 18135 用黎自拍會有咩唔好
想用天涯鏡
但又想自拍
A7iii怕咩?同埋枝鏡有oss
M5a定a6400好
買多枝16.4
55.8
先學 55 再諗玩唔玩 85
郁的野都要快
2.8同4光圈唔係差1.2光圈
係差1級光圈

推3格ISO唔係3級
係3個1/3級總共1級

CONCEPT錯撚晒
返去溫下書先
唔介意手動既話
FF 35mm 1.4 有無邊支抵玩過 ZEISS 1.4?
福仔
24105 對焦係FE 鏡嚟講都叫快嗰批,雖然未到頂級
龍仔用afc 都唔夠快
全級光圈值就是指光圈數值為:
1.0, 1.4, 2.0, 2.8, 4.0, 5.6, 8.0, 11, 16, 22, 32
左邊進光量是相鄰右邊的兩倍,

這是攝影基本常識,
怎會有這種疑問呢

至於 快門 & ISO,
一級就是規規矩矩的 2倍 or 1/2倍。
快門:1/1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000..etc
ISO:100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400..etc
大家好
我A7iii 買邊支35 1.4好
有諗緊zeiss嘅35 1.4 都有諗過canon 35 1.4
定係大家有咩推介或者建議
35.4za原廠 你買canon又要買接環
我覺得諗仔果枝好似更新完firmware好左
除非雙修,否則都係買35za實際
其實iso幾級每部機個效果都唔同光圈果位清又無錯既 咪jer人
買f2算啦 35.4太大碌喇
佢自己未搞清楚就賜膠俾我
同樣開2.8同4光圈
一樣機身有防震,影郁緊的野,開到同樣快門速度要iso 開多幾倍先得
佢答大家一倍,真係
我都花左少少時間去研究什麼高1/3之類, 送比大家
同1.4差幾多級 光圈(小數2位) 光圈 (習慣寫法)
(1.00) 1.00 1.00
(0.67) 1.12 1.10
(0.33) 1.26 1.30
0.00 1.41 1.40
0.33 1.59 1.60
0.67 1.78 1.70
1.00 2.00 2.00
1.33 2.24 2.20
1.67 2.52 2.50
2.00 2.83 2.80
2.33 3.17 3.20
2.67 3.56 3.50
3.00 4.00 4.00
3.33 4.49 4.50
3.67 5.04 5.00
4.00 5.66 5.60
4.33 6.35 6.30
4.67 7.13 7.10
5.00 8.00 8.00
5.33 8.98 9.00
5.67 10.08 10.00
6.00 11.31 11.00
6.33 12.70 13.00
6.67 14.25 14.00
7.00 16.00 16.00
呢支70300比想像中好...
好🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞