[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (36) A73/R3 記得更新

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
A73機 你地會買邊隻35 1.4
有諗過買canon個隻🤔好冇/有咩建議
用緊sigma so far so good
認真追淺景深會買sony zeiss 35 1.4za
淺景深最淺最孖,似 canon 50 1.2 同 50 1.4分別咁
好🙇🏻‍♀️新手仲想問多一樣
其實24 1.4 做唔做到淺景深
視乎你影個主體近唔近你啦,
我20mm 1.4, 對到勁埋可以做到淺景深大景+主體,
不過真係近得濟,說黎成支鏡頭撞落人地個頭度
如果純講淺景深用會用 50大光圈/85大光圈
但35 大光圈係限制較細係內室/打卡相
只要你大光圈 + 最近對焦距離夠
但影人 24都幾難控制
35就比手機易控制
同埋用得好可以接近到 50咁四平八穩
個人覺得 35/50 大光圈較好考慮先
https://youtu.be/MS1Z9iEzgqc
做到 支GM拍人全身都散到超靚
本身已經有枝35手動菜
諗緊放唔放左佢入24.4玩
s 影raw 個高iso 連a7iii 都不如

出尼做乜
你有 50 85個d
控制到 24可以一試
有時覺得50 85難控啲
唔夠wide就真係唔夠wide
24雖然難控啲 但隊近啲 就下角度應該ok
想問下各位,
我有部a7iii+28f2+超廣角轉接+501.8
諗住遲下入70200g同1635gm
但筆直有限想入住一支先,各位推介入邊支先,
多數影人同行山影景
1635gm先啦
肯定有人叫你直接買70200gM
一定唔係... 50易過24好多
24-105gF4呢支旅行夜拍會唔會唔夠力?
1635gm x2

70200g應該無1635gm咁高出勤率
有無師兄放18-105😭?
用完長焦返唔到轉頭
用長焦構圖好影玩
我其實都想買碌70200gm玩
但係唔想擔擔抬抬放棄左
你用黎影乜先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞