[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (36) A73/R3 記得更新

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
因為加少少就可以買到性能勁好多倍既機
CP值太低 九成人買完A7ii唔洗一個月又後悔想換a7iii
儲多少少啦
幫你慳返啲錢唔洗買完a72又賣返去再買a73咋
用緊rx100 想買枝腳架 有冇好推薦
https://www.amazon.co.jp/dp/B004AFCFGI/ref=cm_sw_r_cp_api_i_TQ7SCbVJ9SC19

輕便性完全適合RX100
我用佢黎影過艾菲爾鐵塔
1635gm個重量好合理
2470gm先太重太長
如果影埋星,1635gm就最好
經濟有限就1635z+wide定焦大光圈
買a72 2手撚下咪算
短期內2手未必大跌
儲夠咪放左佢上a73
儲下錢先,我就是活生生的例子
不過認真,如果你唔介意佢性能低啲又無工作需要就可以考慮下嘅
用緊a72 你個腦就會變左幾時儲夠錢上a73
唔怕風險咪搵2手有保a73

不過呢度d 人好驚買2手 怕中左改機
再唔係買部二手a7ii玩
我少用under 16, 因為好少機會用到
睇人,自己無咁既需要住
同埋張張都under 16就無咩特色
最實際2手a7ii
冇中伏下覺得ok 咪留錢等a74
唔掂就加少少上a73
放返出去最多蝕2/300
係,全新唔抵買
無budget又想買FF機係咩玩法?
堆Lens又貴D 週邊又貴D
Filter 腳架 袋 防潮箱 etcetc
你仲要諗自己有無咁好力旅行咩住佢通街走
如果俾得起原價A7ii, 不如買二手A7Rii, 而家都係賣緊$8500-$9000, 再唔係咪好似師兄講買A73
裝備先決
喂 真架喎
你部機body都過半kg
Lens三支好未? 起馬都1.5kg
架呢? 碳都1.2kg起跳
加埋個袋
咩住4-5kg 都未計水 其他野
你咩埋我果份
Lens又未必3枝既
有人一枝24105/24240/2875搞掂
filter唔好比人誤導一定要b+w
淘寶有隻性價比高既filter
袋就一定要買好既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞