[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (36) A73/R3 記得更新

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
影相姐
搞到要計哂數先影到?

even 你計哂數
都改變唔到 你夜晚唔可以 低iso 快快門 細光圈 影野
佢支70-300搞到同70-200G一樣價錢好令人迷茫買邊支好
如果A6400想平買55-220都得,不過對焦速度差好遠
佢有個function係auto 快門嘅preference, 由slowest 去到fastest 可以揀
你真係唔識架喎

咁我再問簡單d
如果f2.8要開到ISO 6400先正常曝光
咁f4,快門防震不變時要開到幾多ISO先正常曝光?
70200G用過但之後賣左出去, 遠唔夠遠光圈又唔係大, 畫質一般, 機動性唔大
70300既畫質有過之而無不及, 而且實實在在多出100mm用
choerry, ISO 12800,
其實咪一倍囉
之前見到2.8同4差1.2光圈
70200內對 f4 70300外對 兩枝成像ok 我就不如gm算了
4-2.8=1.2,但唔係計緊加減數。同埋都係果句你咩情景影咩變數好大
佢講1.2大家都明點黎
不過有幾多會咁樣加減數講光圈🤡
我之前就係覺得入g最尾都係會gm
一分錢一分貨
同埋落1.4x去到280 f4
唔落又有2.8
呢方面有彈性
加減數講光圈好易誤導
eg. f2.8 (1.2) f4 (1.6) f5.6 (2.4) f8

咁 f8 收到 f5.6 係咪比 f4 收到 f2.8 收得更多光圈呢?
但其實兩者都係收一級光圈
錢以外,仲要考慮埋重量
成日覺得d人講收幾級光圈好似好pro咁
但實際影相我都無理咁多
如果日頭用定焦就大光圈用盡走天涯
日頭影風景都係f8-11 低iso 日落同夜晚咪落腳
夜晚得f4既鏡咪由佢count iso,影幾張 然後再自己調
都唔洗諗咁多野 有時d大師同你講 收一級光圈會靚d 你會信佢 因為人地影得好
有冇師兄入左Samyang 支851.4? 係咪已經取代左851.8為性價比之王?
睇review
samyang比原廠鏡黃好多 同埋bokeh真係冇咁靚
睇你覺得1.4重要定係色水bokeh
無反有Live View係易用d嘅
但係記熟曝光級數會方便好多
例如你要慢4級快門影瀑布
直接較低4級ISO就可以有一樣曝光
如果低3級已經係100 ISO降無可降
再收1級光圈又係一樣曝光
唔洗逐格逐格試快好多
老實講睇自己需要
暫時 GM、Samyang、FE 都各有各好
sharpness、輕 對焦快 始終係FE 但 1.8
波圓靚 重 大 貴 GM
Samyang 中間輕 1.4 波圓麻麻地
85.8 依舊性價王
想問下大家 如果24 1.8 同35 1.8 會揀邊枝長插跟機?
24啦,室內又得影近野又得
畫質又好
有無巴打用緊A73接85GM對焦速度快唔快?

眼對焦有無改善左85GM對焦慢既缺點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞