[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (36) A73/R3 記得更新

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
唔會
A73同r3 iso表現會唔會差好多
新手,舊年入咗a72 with kit,想入支macro 鏡,sigma 70mm f2.8 好唔好?主要想影昆蟲同花,除咗呢支仲有冇好介紹
唔會,
根據經驗, 好多時候係你用盡iso/光圈/快門前, 已經會俾光害爆哂你張相
不過我唔知你歐洲會唔會去到d極暗嘅地方,
但16mm  (500rule 500/16=31.25s快門), f/4, iso 12800~25600, 絕對夠做

雖然呢D相係度post過好多次, 不過post多次啦,
我以前用a7s + kit鏡, 係日本長野一樣影到銀河 (仲要因為抗拒帶腳架, 用manfrotto pixi mini迷你腳架, 插係雪地影就算)

28mm, f/3.5, 13s, iso25600

28mm, f/3.5, 13s, iso20000

29mm, f/3.5, 10s, iso6400

28mm, f/3.5, 20s, iso12800
呢張過左500rule, 有輕微星軌 (500/28mm=17秒上限)

29mm, f/3.5, 13s, iso3200

加插兩張香港大坳門, 俾你睇下光害嘅影響

24mm(SEL24240), f/3.5, 13s, iso3200 (上面有張exactly一樣光圈快門iso, 但香港大坳門效果係咁)

24mm, f/3.5, 10s, iso25600

你諗定邊度搵到個位少光害夠暗影好過啦(仲有睇天氣報告)

就算俾你f/1.4大光圈, 係城市入面都係等食屎

a7iii, 20mm(sigma 20mm f1.4), f/1.4, 8s, iso100
(不過iso低d, 張相係冇咩渣爽d的)
四月中走左1635z,入左GM
28 75 貴唔少    2470z 相比係吸引好多
廣角都係老娃15f2
你縮完圖a7r3 咪仲好
Thanks 巴打
光圈大 變形少 畫質無投訴
新個支 Tokina 100 2.8?
巴打想問下我手上 有 1635z 同 samyang 14, 嚟緊會去旅行應該影到星 荒蕪到仆街 alakol (有興趣就google)

差一級光圈應唔應該放左支14佢?
感激各位巴打嘅回覆同意見等我再諗諗先
見巴打對影星有研究 想請問一下如果A7III+35.4Z會唔會都影到因爲就去旅行 但又唔想去之前買支廣角大光圈用,見sonyalpha個account post過A7RIII + 35.4Z嘅星星但有啲假
好多時影星都唔係直出
一定後制/用softare疊相
好大程度同光害有關
用35.4z都可以影到好相 睇構圖
唔係一定wide先好
有人用50.4夠影到好靚銀河
差在你點運用同表達
唔好比器材限制
用好平既samyang 14都影到靚相
你影到時人地未必影到 相反而然
冇錯, 而家相機郁d都幾千過萬iso, 加支腳架十幾秒長曝都好輕鬆影到
唔想出現星軌, 只要跟500rule(大約), 50mm都可以長曝到10秒,
焦距反而留意返點構圖, 因為如果單影星空唔影地面景物會好普通(度度影都差唔多)

如果想影銀河, 更加重要係學下睇銀河出沒時間同埋方位, 因為銀河同月亮月出月落一樣, 係會有銀河出銀河落時間, 而學識方位亦都可以令你更加方便搵到銀河位置

不過方位唔太重要, 開10~20萬iso, 拉盡光圈, 求其快門1,2秒影張睇下邊度有銀河仲快,
另外而家仲有好多app, 例如SkyView, Star Walk 2 (求其搵2個),
可以幫你用手機直接對住個位置搵銀河
呢度有個人教
https://www.youtube.com/watch?v=IZW_DfJq7Hw
影銀河真係天氣同地方先決
香港就算9數, 你去外國真係差天共地
同埋無大光圈咪推高ISO囉
無人叫你下下要放大100%或更多去睇
你放IG幾靚相機同鏡都分別唔太大, 因為會有MAXIMUM
你放FLICKR先會睇到真正分別呀
A7III影星推到6400-12800都可用
有大光圈咪3200左右, SETTING如何睇地方啦
同你講formular都無用, 唔係100%跟足就屌打
人地影到好靚既銀河, 同你講用咩鏡用咩setting都無用
我想講既係, 係攝影入面
唔好比器材限制自己, 同埋唔好受人影響(利申落坑唔少, 明白左好多道理)
用咩鏡用咩機睇自己筆直做人啦
仲有買咩鏡前分析下自己用咩焦段多先再決定
呢張係ig copy出黎, 放上ig本身解像好差
仲要copy出黎crop, 再差d
純粹講構圖同鏡
我買大光圈就係想試下盡量壓低ISO, 試下影星都可以聞相
另外仲想試下星空下影人
試過之前用kit鏡/sel24240, iso上到12800都仲要大約1秒快門,
影人黎講真係要個人定到舊石咁先唔矇,
買左支新鏡就係希望試下可以1/10快門, 星空下都可以清楚影到人
不過自從買左支鏡之後, 日日都唔好天, 暫時仲未有機會試到, 係上次有日有1,2個鐘幾好天, 就走出去城門河影下相, 幫支鏡開苞

anyway, 我見好多人影銀河, 特別係影成個天拱, 好多人都會影多張再photoshop合相, 所以唔夠廣角都可以併圖
去下外國包你枝鏡值回票價
有個fd 又係 35 1.4 影人 影景 影小品都好靚好屈
想問一下24-105 係咪缺緊貨?
試過係北匈牙利有好天又接近無咩光害
但手上得RX100V又唔識影

希望七月用部A6400係奧匈俄再戰
15f2夾1635z應該冇人會咁帶, 有錢就入GM啦
上個星期係四寶入左水貨,好似話最後2個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞